El Jutjat del Social número 1 de Mataró (Maresme) ha anul·lat l'acomiadament d'un treballador a qui l'empresa va rescindir el contracte dos dies després que aquest comuniqués que tenia coronavirus. Una sentència fins ara inèdita a Catalunya. 

A més, la sentència que el treballador va ser acomiadat per l'única raó de ser "sospitós" de tenir una malaltia infecciosa i altament contagiosa, i que aquesta circumstància es pot equiparar a malaltia estigmatitzant.

"Vulneració dels drets fonamentals" del treballador 

Per això, el jutjat constata una "vulneració dels drets fonamentals" del treballador i insta a la nul·litat de l'acomiadament, alhora que ha imposat a l'empresa l'obligació d'indemnitzar-lo amb l'abonament de salaris deixats de percebre, uns 20.059 euros, i el pagament addicional de 6.251 euros per la comissió d'una falta "molt greu".

El treballador va ser acomiadat el passat 27 de març del 2020, dos dies després d'haver estat declarat en situació d'incapacitat temporal en haver contret la Covid-19 i, segons la sentència, la veritable causa de l'acomiadament és que era "sospitós" de tenir una malaltia "infecciosa i altament contagiosa". Per això, el jutge considera que aquesta situació es pot equiparar a la "malaltia estigmatitzant", és a dir, una malaltia que produeix en terceres persones actituds de "rebuig, objecció o por".

La primera sentència a Catalunya a favor dels treballadors amb Covid-19

Quan es va produir l'acomiadament només havien passat dues setmanes de la declaració de l'estat d'alarma i hi havia una situació "sense precedents de temor generalitzat" davant possibles contagis massius, sent el rellevant la por estigmatitzant que genera en els altres, segons la sentència.

Segons el Col·lectiu Ronda, es tracta de la primera sentència dictada a Catalunya que es pronuncia sobre la possible vulneració de drets fonamentals que afecten les persones contagiades per la Covid-19, ja que el treballador va perdre la seva ocupació sense que s'apreciï una altra causa que el seu estat de salut.

La sentència aclareix que l'empresa no ha aportat una "explicació objectiva i raonable" de la raó de l'acomiadament que es pugui desvincular de la intencionalitat discriminatòria d'aquest. Segons els advocats del Col·lectiu Ronda, Anna Huertos i Oriol Pintos, estan sent molts els treballadors que, des de l'inici de la pandèmia, es queden sense feina per l'obligació d'haver de fer quarantena o seguir un tractament mèdic per la Covid.

 

Imatge principal: Fotografia d'arxiu d'una persona treballant en un ordinador. / Unsplash