Un equip d’investigadors, liderat pel doctor José Manuel Soria del Grup de Recerca en Genòmica de les Malalties Complexes de l’Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau), ha iniciat l’estudi PRECIS-COVID19 amb l’objectiu de reduir la mortalitat dels pacients afectats pel coronavirus a través de l’estudi de la informació genòmica, epigenòmica, del plasma i altres dades clíniques per crear models predictius informàtics.

L’estudi PRECIS-COVID19 es realitza amb la col·laboració del doctor Joan Carles Souto, consultor de la Unitat d’Hemostàsia del Servei d’Hematologia, i del doctor Àngel F. Remacha, cap de la Secció d’Hematologia del mateix Servei de l’Hospital de Sant Pau, que ja han iniciat la recollida de mostres per aquest treball. El projecte de recerca de Sant Pau compta amb la col·laboració d’investigadors del Institut Karolinska de Suècia i de l’Hospital Universitari de Leiden, als Països Baixos.

Predir les necessitats profilàctiques en Covid-19

El doctor Soria considera important estratificar als pacients amb Covid-19 segons el seu risc de patir trombosi per a que els professionals assistencials puguin decidir quines son les necessitats de profilaxis i les dosis. La seva recomanació es basa en les informacions emeses per la Societat Internacional de Trombosis i Hemostàsia (ISTH) que aconsellen estudiar més profundament les evidències publicades sobre pacients afectats a Wuhan, Xina, que indicaven que més del 70% de morts pel nou coronavirus presentaven disfuncions en la coagulació de la sang, amb el conseqüent risc de trombosi als pulmons i a d’altres òrgans (cor, fetge i ronyons) que pot causar la mort.

El Grup de Recerca en Genòmica de les Malalties Complexes de l’Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau), fa més de 25 anys que estudia la trombosi amb una orientació preventiva. Per aquesta raó, davant la pandèmia, les evidències en els casos greus del mateix Hospital de Sant Pau i els estudis internacionals, els investigadors d’aquest grup de recerca van idear aquest projecte basat en la immunotrombosi (interacció entre immunitat, inflamació i coagulació).

El doctor Soria considera molt rellevant com a tret de partida, un estudi de seguiment de pacients realitzat als Països Baixos on es demostra que més del 30% dels pacients amb Covid-19 presentaven trombosi als set dies. Una revisió de l’estudi demostra que a les dues setmanes la proporció puja al 49%. Es dona la rellevant circumstància que tots els pacients estaven sotmesos a tromboporfilaxi. 

En la tromboprofilaxi es fa servir habitualment l’heparina, però el doctor Soria no descarta trobar amb l’estudi PRECIS-COVID19 alguna altra via que faciliti informació per obtenir noves vies terapèutiques, com per exemple actuar directament sobre la inflamació i, fins i tot, sobre la immunitat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram