Un equip d'investigadors de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha identificat per primer cop a la història quins són els mecanismes genètics que estan implicats en el risc de patir una trombosi. Aquest descobriment permetrà detectar quina és la predisposició genètica d'una persona a desenvolupar una trombosi, per tant és millorarà el diagnòstic, la prevenció i el tractament de la trombosi. L'equip de científics està liderat pel cap de Grup de Genòmica de Malalties Complexes, José Manuel Soria, que ha coordinat als doctors Alba Rodríguez-Rius, Sonia López, Angel Martínez-Pérez i Joan Carles Souto.

Aquest descobriment permetrà al mateix equip d'investigadors poder aplicar-lo en pacients de coronavirus​. Concretament, ajudarà al tractament de tots aquells malalts de covid-19 que desenvolupen alteracions de coagulació i trombosi, una de les complicacions més greus del nou coronavirus i amb una taxa de mortalitat més alta.

Anàlisi de microRNA

El que ha analitzat aquest estudi de Sant Pau, concretament, son els microRNA, que són els biomarcadors encarregats de regular l'expressió dels gens davant de certs circumstàncies.

Això ha permès establir un perfil d'expressió d'aquests biomarcadors com a factor de risc de trombosi que, alhora permet establir un patró que detecta la predisposició genètica d’un malalt per desenvolupar quadres trombòtics.