El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que el ministeri estudiarà la regulació de les proves de detecció ràpida d'anticossos per a autodiagnòstic de Covid-19 en farmàcies.

En roda de premsa des de Saragossa després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), en el qual ha estat acompanyat per la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, el ministre de Sanitat ha compartit aquestes inquietuds manifestades per diversos col·lectius científics.

"Més que prohibir, veurem si cal regular. El que ens preocupa és que això generi una falsa sensació de seguretat. Hi ha qüestions d'interpretació correcta que no són òbvies, hem d'assegurar la comunicació dels resultats a la xarxa pública, ja que es tracta d'una malaltia d'obligada declaració", ha afirmat Illa.

En aquest context, el ministre ha avançat que s'ha demanat a la Ponència d'Alertes i Emergències que analitzi aquest tipus de proves. "Cal procedir amb la màxima cautela i sempre amb l'evidència científica. Cal anar amb compte, no volem més problemes dels que puguem resoldre. No anticipo res, però hem gestionat una anàlisi detallada d'aquests tests", ha esgrimit.

D'altra banda, el ministre també ha estat preguntat sobre si el ministeri autoritzarà o no finalment els tests d'antígens en farmàcies, tal com ha reclamat Madrid. "Estem analitzant amb molt deteniment aquesta proposta. Procedirem, no amb presses, sí amb seguretat", ha detallat. En qualsevol cas, Illa s'ha compromès a mantenir una reunió amb els dirigents madrilenys per traslladar-los la posició del ministeri una vegada s'arribi a una conclusió.

S'acceptarà un test de plasma als aeroports

A part, el ministre Illa ha anunciat que a partir d'ara, Espanya també acceptarà als aeroports un test de plasma (TMA) negatiu per poder entrar al país i eximirà d'aquesta prova els menors de sis anys. Són dues de les modificacions que l'executiu aplicarà a partir d'aquest dijous a la mesura, al costat de permetre que la documentació pertinent es pugui presentar en alemany i francès, a més d'en castellà i en anglès com fins ara.

Durant la trobada amb els mitjans lla i Darias han coincidit a reforçar el missatge que els consellers de Salut de les Comunitats Autònomes també han subratllat en el Consell Interterritorial, "per Nadal ens quedem a casa". El ministre de Sanitat ha recordat que hi ha un pla de vacunació previst per començar a subministrar els diferents antídots contra la covid-19 "tan bon punt els autoritzi l'Agència Europea del Medicament", però, tal com ha recordat Darias, els governs estatal i autonòmics tenen l'objectiu d'arribar a aquest moment "en les millors condicions possibles".

Illa ha celebrat que la xifra de 193 infectats per cada 100.000 habitants a l'Estat, així com el fet que no hi ha cap Comunitat Autònoma que superi els 300 per 100.000. Però ha recordat que la xifra que es busca és la de 25 casos per 100.000, per la qual cosa ha reiterat que cal "no abaixar la guàrdia".

Pistes d'esquí, potser

Al voltant de la preocupació del sector dels esports de neu per la prohibició d'obrir les estacions d'esquí, Illa i Darias han subratllat que els esports a l'aire lliure no presenten gran risc de transmissió, però, en canvi, han alertat que no passa el mateix amb les activitats posteriors, les que es fan un cop han tancat les pistes.

En tot cas, cap dels dos ministres ha descartat un escenari de flexibilització de les restriccions en les pròximes setmanes si es mantenen les tendències de la corba a la baixa de la pandèmia de la covid-19, un escenari que podria incloure la reobertura de les estacions d'esquí. "Són determinants els pròxims dies", ha reiterat la ministra Darias per subratllar la importància que la ciutadania respecti els protocols sanitaris determinats per les autoritats.