El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest dimecres a les comunitats autònomes i a les societats científiques de Pediatria i gerències d'hospitals que realitzin una "observació i recerca activa" de possibles casos en nens d'hepatitis aguda d'origen desconegut, segons han informat fonts sanitàries a Europa Press. Aquesta tarda, la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha anunciat que està investigant tres casos aïllats de nens infectats per hepatitis aguda severa d'origen desconegut. Els pacients, d'edats compreses entre els dos i set anys, procedeixen de Madrid, Aragó i Castella-la Manxa, i han requerit ingrés en un hospital madrileny. Un d'ells ha necessitat un trasplantament hepàtic i els tres han evolucionat favorablement.

Repunt d'hepatitis en nens

El repunt d'aquesta malaltia entre els nens ha estat especialment cruel al Regne Unit. A Anglaterra s'estan investigant aproximadament 60 casos, la majoria d'ells en nens d'entre 2 i 5 anys, segons informa el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties. Alguns han evolucionat cap a una insuficiència hepàtica aguda i han requerit el trasllat a unitats hepàtiques infantils especialitzades. A més, un petit nombre de nens ha estat sotmès a un trasplantament de fetge. A Escòcia, 10 casos han requerit l'ingrés hospitalari en nens d'entre 1 i 5 anys i estan sent investigats. La majoria dels casos a Escòcia es van presentar a partir de març de 2022. A Gal·les, actualment no es coneixen casos sota investigació, però un nombre molt petit de casos de principis de 2022 va tenir presentacions clíniques similars. De moment, l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit ha descartat que els casos d'hepatitis aguda d'origen desconegut que s'estan produint en nens estiguin vinculats a la vacuna contra la covid. "No existeix cap relació amb la vacuna contra la covid-19. Cap dels casos confirmats al Regne Unit no ha estat vacunat", ha assenyalat l'organisme britànic a través d'un comunicat.

Símptomes

Fins ara, el quadre clínic en els casos identificats és el d'una hepatitis aguda greu amb transaminases marcadament elevades, que sovint es presenta amb icterícia, de vegades precedida per símptomes gastrointestinals que inclouen vòmits com a característica prominent, en nens de fins a 16 anys. De moment, l'ECDC desconeix la causa de l'hepatitis en aquests casos, ja que els virus comuns que poden causar hepatitis (virus de l'hepatitis A, B, C, D i E) no s'han detectat en cap dels casos. Tampoc no està clar si podria estar relacionat amb el coronavirus, ja que "alguns dels nens hospitalitzats a Anglaterra sí que han donat positiu en covid-19 i altres en les d'adenovirus". "De moment no hi ha una connexió clara entre els casos notificats. Tampoc no s'observa una relació amb possibles viatges a l'estranger", postil·la l'ECDC.