Infermeres, metges que treballen a l'UCI, pediatres i tot el sindicat de sanitaris del Vall d'Hebron han denunciat el que consideren que és el darrer despropòsit de l'alcaldessa Ada Colau: convertir tot l'entorn de l'hospital en zona verda i, en menor mesura, un espai reduït per a la blava. Una zona habilitada anteriorment d'aparcament lliure que en feien ús els sanitaris, però també els pacients i els seus familiars.

La mesura s'ha implementat aquesta tardor i amb l'augment d'impediments i més en una època excepcional d'aquests centres derivada de la Covid-19, la situació cada vegada és més insostenible.

Ara, poden trigar més de mitja hora per trobar un aparcament i sempre pensant que hauran de baixar o renovar a través de l'aplicació el cost de l'estacionament. Una despesa que, a més, dificulta el treball de molts d'ells, que tenen jornades maratonianes de guàrdia.

Múltiples denúncies dels sanitaris

La denúncia la trobem a les xarxes socials, però també des de diferents entitats representatives i fins i tot ja s'ha creat una plataforma a través de Change.org, titulada: "Petició d'ús de la zona verda de la Vall d'Hebron per a treballadors Campus Vall Hebron".

En aquests moments compta amb més de 2.500 firmes i fins al darrer moment intenten buscar la comprensió de l'alcaldessa Colau: "Entenem que s'ha de regular l'aparcament i fomentar que els residents tinguin prioritats a l'hora d'aparcar, però realment és necessari fer-ho just davant de l'hospital? Hi ha tants veïns que no poden aparcar els seus cotxes o és que l'Ajuntament de Barcelona només vol guanyar més diners sense tenir en compte que està perjudicant el personal sanitari que treballa a l'hospital i no viu a Barcelona?".

Molts professionals lamenten que l'afany recaptatori de Colau passi per damunt de les necessitats d'aquest col·lectiu tan indispensable. ElNacional.cat ha pogut recollir algunes de les denúncies de tots ells que hi ha a Twitter. En Carlos Giné ho exemplifica amb un vídeo: "Molts companys del Vall d'Hebron ens hem quedat sense lloc per aparcar. Centenars de places verdes buides. Prego a l'Ajuntament de Barcelona que ens trobi una alternativa urgent". 

L'Ingrit Berman, infermera de l'hospital, escriu: "Aquí una foto representativa de tots els veïns que aparquen a la zona verda. Encara sense resposta ni ajuda per part de Colau. Només demanem tarifa resident per poder venir a treballar a l'hospital".

La pediatra Erika Arno fa la comparativa amb unes fotografies que constaten el fracàs de la zona verda: "Mentre el personal de la Vall d'Hebron no podem aparcar, aquest és l'estat de l'aparcament al voltant de les nou del matí amb la nova regularització. Aquesta és la històrica demanda dels veïns?".

La fisioterapeuta respiratòria Maria Antonia Ramon va en la mateixa línia: "Zona verda buida i treballadors del Vall d'Hebron sense lloc on aparcar per poder anar a fer la seva feina en bé de la població! No té cap sentit!".

La infermera Lorena Paola Canigle constata el mateix problema de bon matí: "Dijous 12 de novembre a les 7.30h. Zona verda sense cap cotxe resident. La resta de treballadors del Vall d'Hebron buscant zona d'aparcament gratuït".

"L'Ajuntament fa negoci"

Marta Rúbies, infermera i membre de la Junta Personal recorda: "Atenem el 33% de la població catalana. Directament 700.000 persones dels 17 barris més pobres de Barcelona. L'Ajuntament farà negoci amb la zona blava i tindrà la zona verda buida":

I el Sindicat de Metges de la Vall d'Hebron defineix com "un desert" el que han deixat per als treballadors. A més, l'opció de pagar a través del pàrquing de l'Ajuntament BSM, fins i tot amb la despesa, és inviable: "No hi ha prou aparcament al parking BSM. És ple des de mitjans del 2019. Té un cost per als treballadors de 600 euros l'any, per 9 hores al dia, i més car si es fan guàrdies. La zona vrda 29 és buida al 90%, tot el dia, en particular al voltant de l'Hospital, les zones menys habitades". 

Els veïns no necessiten aquesta zona

Amb les fotografies, els percentatges d'ocupació i la llunyania d'aquest espai respecte a la zona residencial, es constata que el canvi no ha tingut els èxits que s'esperava. Fins i tot els veïns ho reconeixen: "Visc a prop. En aquesta zona, al voltant del pavelló, no hi viu ningú. On viuen els veïns sobra lloc", escriu Jaume Bernadó.

Colau no respon als sanitaris

Malgrat la crida de sindicats, sanitaris, pacients i fins i tot veïns, la resposta de l'alcaldessa Ada Colau ha estat el silenci. Ens hem de remuntar al passat 4 de novembre per trobar una comunicació oficial de l'Ajuntament sobre aquest tema.

A través de Twitter van matisar: "La implantació de la zona verda dels voltants de la Vall d'Hebron respon a una petició veïnal. El personal sanitari de l'hospital té descompte específic a l'aparcament de BSM Sant Genís, així com oferta d'altres abonaments FlexiPark".

Afirmacions que no casen amb la realitat: la demanda veïnal devia ser minoritària, perquè els fets demostren que no n'hi havia. D'altra banda, els descomptes continuen sent insuficients i minoritaris: pàrquings plens de capacitat i preus que comporten 50 euros mensuals, com a mínim, de quota per tan sols aparcar poc més de 9 hores diàries.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat