A mesura que avança la campanya de vacunació contra la Covid-19 es van coneixent els efectes que té en els diferents col·lectius. Així, l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha detectat que els sanitaris que han passat la Covid pateixen més reaccions adverses després de ser vacunats, especialment després de la segona dosi, amb febre, dolors articulars i altres símptomes, que fins i tot han necessitat baixa laboral.

La cap del Servei de Medicina Preventiva i epidemiòloga de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, en declaracions a TV3, ha explicat que estan recollint informació del personal sanitari que han patit la malaltia i que ja han estat vacunats, per poder tenir dades sobre aquestes reaccions adverses. D'aquí a quinze dies esperen disposar dels resultats de l'estudi que han engegat.

Efectes secundaris lleus

Fins ara s'ha detectat entre el 30-50% dels sanitaris vacunats efectes secundaris lleus com ara mal de cap, unes dècimes de febre, dolor al lloc on s'ha administrat la injecció, i també articulars i cansament. Aquests efectes secundaris lleus han aparegut especialment després de la segona dosi, i es podien superar amb "un parell de paracetamols", segons ha indicat Campins. "El que ens ha cridat l'atenció és que els que han passat la malaltia tenen més reaccions, amb més febre i dolors articulars", i que fins i tot han necessitat alguns dies de baixa laboral per recuperar-se, ha indicat.

magda campins acn

La cap del Servei de Medicina Preventiva i epidemiòloga de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins / ACN

El 90% dels més de 9.000 treballadors sanitaris de l'Hospital Vall d'Hebron, el més gran de Catalunya, ja han rebut la vacuna. La vacunació dels professionals sanitaris ha reduït en un 80% els contagis entre aquest col·lectiu. Fins avui al conjunt del país 175,397 persones han rebut les dues dosis de la vacuna, 96.135 la primera.

L'efecte de la variant britànica

Quant a l'evolució de la pandèmia, Campins ha considerat que el descens tan lent contagis podria estar relacionat amb la nova variant britànica, molt més transmissible i que es preveu que sigui la dominant a principis del mes de març. Ara ja representa  més del 30% dels nous infectats. Aquesta situació, ha apuntat, requereix que l'aixecament de les restriccions molt lent. A parer seu, s'ha de continuar sent estrictes i evitar al màxim el contacte social.

 

Foto principal, campanya de vacunació de la segona dosi al personal de la Vall d'Hebron / Salut