Salut tornarà a sortir al carrer a buscar el virus. Aquesta vegada, però, amb l'ajuda dels ciutadans. "A partir de la setmana vinent, iniciarem nous cribratges", ha exposat la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa del Procicat. "El control de l'epidèmia es basa en el sistema de traçat de casos i contactes". D'aquesta manera, la consellera ha posat èmfasi en la necessitat d'"acorralar el virus quan creix el risc". Així, ha anunciat que hi haurà cribratges d'automostra que implicaran els sistemes de salut i altres. Segons ha constatat, es començarà en territoris on la incidència és més alta, per tant, en alguns territoris de Lleida, Catalunya Central i Girona. Aquests cribratges s'afegeixen "a les polítiques de cerca activa del virus i control de brots i contactes". 

En aquesta línia, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha exposat que "els ciutadans aniran al seu Centre de Salut i recolliran el seu kit d'automostra, que es faran a casa". En aquest sentit, ha assenyalat que el públic objectiu d'aquest cribratge és la població menor de 70 anys que encara no estan protegits per la vacuna contra el coronavirus: "La població diana dels tests d'automostra són els ciutadans de menys de 70 anys no vacunats" i ha argumentat que "els ciutadans podran fer-se un test d'automostra cada 15 dies", que s'aniran programant les seriacions, mentre duri el període del cribratge al punt on es faci.

 

La situació permet anar avançant

"La situació és estable", ha constatat la consellera. Malgrat tot, ha reiterat que la situació a les UCI continua sent complicada. Tot i això considera que la "societat pren precaucions" i "fa cas dels missatges que fa un any que diem". Per tant, si tot continua com fins ara, Vergés ha parlat d'anar avançant i per tant, flexibilitzar algunes mesures. "Fem passos endavant, petites obertures i flexibilitzar", ha remarcat. Unes mesures que permeten "recuperar la vida, activitat social i econòmica", a poc a poc. "Fem passos endavant, no en volem fer enrere".

De fet, precisament per això, s'ha "apostat" pels cribratges i "màxima anticipació". És a dir, "acorralar el virus" i "donar temps a la vacunació" per intentar canviar "més definitivament" aquest escenari. 

Sobre l'ús de les mascaretes

Ramentol ha exposat sobre les recomanacions de les mascaretes del Centre Europeu de Prevenció de i Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) que "ho examinarem molt atentament" però ha reiterat que tot just ara "es comencen a notar l'estabilització de casos i encara és prematur aportar debats d'aquestes característiques". 

Així, Ramentol ha recordat que només un 13% de la població està vacunada. 

Campanya de vacunació

Aquesta setmana s'han rebut aproximadament unes 193.000 vacunes de Pfizer que s'han destinat a segones dosis, segons ha explicat la consellera. El grup d'edat és ara el d'entre 70 i 79 anys. Vergés ha comentat també que la setmana que ve s'espera que arribin 280.000 vacunes de Pfizer, 180.000 de les quals aniran destinades a segones dosis, però "deixa un marge gran per continuar posant primeres dosis". En les pròximes setmanes també se n'esperen unes 270.000.

Per altra banda, les vacunes de Janssen, unes 24.000 aquesta setmana que ja han arribat a Catalunya també es destinaran al mateix grup d'edat. 

 

 

Imatge principal: diversos tests de detecció del coronavirus / Efe