La situació a les UCI a conseqüència de la Covid-19 és crítica, amb 621 pacients ingressats avui, però la previsió és que en els pròxims dies es pugui arribar fins a un màxim de 900 malalts crítics a les unitats de cures intensives. Una situació, ha alertat el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, que pot posar el sistema al límit.

Comella ha advertit que la situació assistencial als hospitals és similar a la primera onada de la pandèmia i es tem que hi hagi un desbordament. "Es preveu una situació molt dura en els pròxims dies i setmanes. No tindrà res a veure amb la segona onada", ha dit Comella, quan el màxim d'ingressats a les UCI van ser 594 pacients. Avui a les UCI hi ha 1.013 pacients, 621 per coronavirus.

Desprogramar activitat

La previsió és que es podrà arribar a un màxim de 900 pacients Covid, als quals cal sumar entre 250 i 300 amb altres patologies. El sistema, ha explicat Comella, té capacitat per atendre aquest volum de malalts crítics, però farà "impossible" mantenir tota l'activitat assistencial i farà necessari desprogramar intervencions, com de fet ja s'està fent ara en diferents hospitals. La desprogramació d'activitat va entre el 10 i el 15% en funció del territori. "1.300 llits de crítics alteren l'activitat. Té molts riscos", ha insistit. 

Comella ha destacat la feina feta pels professionals sanitaris tant als hospitals com als centres d'assistència primària i ha fet una crida a mantenir les mesures de seguretat i protecció per tal de frenar els ingressos a les UCI, un missatge que ha reiterat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha alertat de l'altíssima pressió assistencial.

Mascaretes

En relació amb el debat obert sobre l'eficiència de les mascaretes amb l'arribada de noves variants de la Covid-19, la consellera ha admès que hi ha obert un debat tècnic sobre aquesta qüestió vist el que estan fent altres països d'Europa com ara Alemanya o França. A l'estat de Baviera, com també passa a Àustria, s'obliga a dur la mascareta FFP2 al transport públic i els comerços. Vergés ha recordat que cal utilitzar les mascaretes correctament i fer servir les que són més segures, les quirúrgiques i les FFP2. "Ens fixem en el que fan al nostre entorn", ha dit.

 

Imatge principal, unitat de cures intensives de l'Hospital Clínic de Barcelona / Efe

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat