Si bé en un primer moment el departament de Salut va anunciar que havia adquirit un milió de tests d'antígens, ara ha comunicat que realitzarà una segona comanda de dos milions més. Així doncs, en total, obtindrà tres milions d'antígens. Aquest tipus de prova té dos avantatges. Primer de tot, que permet detectar la Covid-19 en pacients que fa pocs dies que tenen el virus alhora que també té els resultats en pocs temps.

Per això, la partida del milió de tests antígens ja s'ha començat a distribuir tant en els CAP com en els hospitals amb la finalitat de guanyar rapidesa, trencar les cadenes de transmissió; baixar costos i descarregar pressió als laboratoris, que estan fent unes 30.000 PCR al dia. En un primer moment, Salut preveu realitzar entre 20.000 i 25.000 d'aquests tests ràpids al dia.

frotis / Departament SalutUn sanitari realitza una mostra de frotis a un pacient / Departament de Salut

Mostra en 15 minuts

Els tests antígens permeten detectar les proteïnes del virus, per la qual cosa identifiquen les persones amb símptomes, especialment, si la prova es fa els primers cinc dies de presentar símptomes. La mostra l'extreu el professional sanitari via nasal amb un bastonet i s'obté el resultat amb un període d'entre 10 i 15 minuts. Aquest, a més, té un cost aproximat de 4,5 euros –molt menys que el d’una prova PCR.

De moment, ja s'han realitzat 1.641 tests d'antígens en 161 centres sanitaris de Catalunya amb els següents resultats, dels quals 375 han donat positiu, ha informat el departament en un comunicat.

"Anem incorporant totes les noves eines, proves diagnòstiques i tecnologies que tenim al nostre abast i que han estat validades prèviament pels experts”, ha exposat la consellera de Salut, Alba Vergés. A més, ha explicat que aquest tipus de tests "tenen una sensibilitat molt elevada, del 94%”.

Per la seva part, Tomás Pumarol, el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ha posat en relleu que els tests d’antigen permeten fer la prova i saber el resultat in situ, de forma simple i gairebé sense coneixement professional previ. “D’aquesta manera guanyem temps pel que més importa: trencar cadenes de transmissió”, ha ressaltat Pumarol alhora que ha aconsellat guardar els tests PCR per a casos sense símptomes i casos amb símptomes que fa més de cinc dies que duren.

D'altra banda, el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, ha posat en valor "l’esforç del sistema de salut de Catalunya en l’evolució de la capacitat de realització de proves diagnòstiques" de la Covid-19 des que es va iniciar la pandèmia. Al març o a l’abril, per la manca global de material (com reactius o escobillons), es feien un màxim de 5.000 PCR al dia; ara, en canvi, al sistema públic, es fan unes 20.000 o 25.000 diàries de mitjana, amb pics màxims de fins a 32.000 o 35.000 (en els darrers dies s’estan fent unes 30.000).