El coronavirus al Regne Unit sembla que no dona treva. Aquest diumenge s'han notificat 30.305 nous casos i 62 morts. En aquest context, l'executiu encara estudia si hauria o no d'aplicar el famós i anomenat Pla B. De moment, però, uns 10 milions de persones haurien rebut ja una dosi de reforç al país, segons detallen les xifres del NHS, el sistema de salut del país. 

La xifra continua sent de rècord, tot i que el 30% de les persones majors de 80 anys i més del 60% de les persones majors de 50 anys encara no han rebut les dosis addicionals. Cal mencionar que el país ha obert la possibilitat de rebre una tercera dosi o dosi de reforç als majors de 50 anys. L'objectiu, tal com es va dir al setembre, és evitar l'augment de les infeccions a l'hivernEn aquest context, el govern ja estaria analitzant plans per implementar restriccions de viatges per a les persones que no volen rebre aquesta dosi de reforç.

El secretari de salut, Sajid Javid, ha insistit que caldria que les persones autoritzades rebessin aquesta dosi de reforç. En aquest context, ha descrit l'impuls com una "missió nacional" que ajudaria al país a "evitar el retorn de les restriccions i gaudir de les festes de Nadal", tal com recull el diari britànic The Guardian

Qui pot rebre tercera dosi al Regne Unit?

Ara per ara, qui pot rebre una vacuna de reforç o una tercera dosi són els majors de 50 anys, treballadors sanitaris i d'atenció social i persones que tinguin un sistema immunitari debilitat per altres patologies. El procediment és esperar-se sis mesos després de la segona dosi. Ara bé, aquests barems podrien canviar aviat. L'última actualització data de fa un mes i es podrien incloure nous punts perquè és possible que els requisits per rebre una dosi addicional de la vacuna, siguin modificats. A més, a partir d'aquest dilluns, ja es pot demanar cita faltant un mes per aquests sis mesos. 

Tal com recull el diari britànic, les vacunes són eficaces per prevenir hospitalitzacions i morts, però la protecció disminueix amb el temps, especialment, en persones d'edat avançada i grups de risc. El programa de reforç del Regne Unit té l'objectiu d'augmentar la immunitat abans que es disparin els casos a l'hivern. 

Els 'Plans' de Johnson per intentar frenar les onades

Fa setmanes ja es parlava d'hipotètic 'Pla C' per posar en marxa unes restriccions més estrictes per fer front al coronavirus, segons hauria confirmat un alt funcionari al diari britànic The Guardian. Els ministres neguen, per ara, que les mesures més estrictes estiguin sobre la taula, però la realitat és que la situació actual del país obliga a contemplar qualsevol opció. 

El 'Pla A', el que està en marxa ara per ara al país, està experimentant un augment de casos i d'hospitalitzacions que no s'aturen. El 'Pla B' no sembla que pugui arribar a fer prou per detenir la transmissió del virus i en canvi podria tenir uns efectes gravíssims per a l'economia. I el 'Pla C' inclou unes mesures encara més severes que ningú vol acabar de pensar, destaca Politico.eu.

La por del 'Pla B'

El primer ministre del país, Boris Johnson, té sobre la taula el dubte d'aplicar l'anomenat 'Pla B', que consisteix a posar en marxa algunes mesures com el retorn de la mascareta, treballar des de casa si és possible o fins i tot establir certificats de vacunació obligatoris per a determinades activitats.

Ara bé, quin cost tindria tot plegat? La xifra s'enfila, i molt. Segons uns documents als quals ha tingut accés Politico.eucinc mesos sota l'anomenat 'Pla B' tindrien un cost de 18.000 milions per a l'economia. És a dir, uns 21.000 milions d'euros. 

 

 

Imatge principal: primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson / Efe