Un estudi recent destaca, per primera vegada, tècniques que poden corregir records falsos sense danyar els records veritables. L'estudi ha estat dut a terme per investigadors de la Universitat de Portsmouth, el Regne Unit, i les Universitats d'Hagen i Mainz, Alemanya.

Hi ha moltes investigacions psicològiques que mostren que els records sovint es reconstrueixen i, per tant, són fal·libles i mal·leables. Tanmateix, aquesta és la primera vegada que una investigació ha demostrat que els records falsos d'esdeveniments autobiogràfics es poden desfer.

RecordsEs tracta del primer estudi que demostra que els falsos records es poden revertir

Estudiar com es creen, identifiquen i reverteixen els records podria canviar les regles del joc en entorns policials i legals, on els records falsos presentats com evidències en un tribunal poden conduir a condemnes errònies.

Segons el doctor Hartmut Blank, coautor de la investigació del Departament de Psicologia de la Universitat de Portsmouth, "creure o fins i tot recordar una cosa que mai no va succeir pot tenir greus conseqüències. En interrogatoris policials o procediments legals, per exemple, pot conduir a confessions falses o acusacions falses, per la qual cosa seria molt desitjable reduir el risc de records falsos en tals entorns. En aquest estudi, vam fer un pas important en aquesta direcció en identificar tècniques d'entrevista que poden ajudar a les persones a retractar-se dels seus falsos records".

L'estudi

Els investigadors van reclutar 52 participants per a un estudi sobre records de la infantesa i, amb l'ajuda dels pares, van implantar dos records negatius falsos que no havien succeït, però que eren plausibles. Per exemple, perdre's, fugir o veure's involucrat en un accident automobilístic.

Juntament amb dos fets reals, que en realitat havien succeït, els pares van persuadir els participants que els quatre esdeveniments eren part de la seva memòria autobiogràfica.

Després es va demanar als participants que recordessin cada esdeveniment en múltiples sessions d'entrevistes. En la tercera sessió, la majoria creia que els esdeveniments falsos havien succeït i, igual com en investigacions anteriors, al voltant del 40 per cent havia desenvolupat records falsos reals d'ells.

Després, els investigadors van intentar desfer els records falsos utilitzant dues estratègies.

La primera estratègia va consistir a recordar als participants que els records no sempre poden basar-se en la mateixa experiència de les persones, sinó també en altres fonts, com una fotografia o la narració d'un membre de la família. Després se'ls va preguntar sobre la font de cada un dels quatre esdeveniments.

La segona estratègia va consistir a explicar-los que el fet que se'ls demani que recordin una mica repetidament pot provocar records falsos. Se'ls va demanar que tornessin a visitar els seus records d'esdeveniments amb això en ment.

Memòria cervellEls investigadors han trobat dues estratègies diferents per desfer els records falsos

El resultat, segons el doctor Blank, va ser que "en sensibilitzar els participants sobre la possibilitat de records falsos, instant-los a reflexionar críticament sobre els seus records i enfortint la seva confiança en la seva pròpia perspectiva, vam poder reduir significativament els seus records falsos. A més, i el que és més important, això no va afectar la seva capacitat per recordar fets reals".

"Dissenyem les nostres tècniques perquè puguin aplicar-se principalment en situacions del món real. En capacitar les persones perquè es mantinguin més a prop de la seva pròpia veritat, en lloc de confiar en altres fonts, demostrem que podem ajudar-les a identificar el que podria ser fals o mal recordat. Una cosa que podria ser molt beneficiosa en entorns forenses", ha declarat Blank.