El brot de xarampió continua a Catalunya i els metges han fet una crida urgent, vista la greu situació de la malaltia als Estats Units. D'acord amb les últimes dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), s'han confirmat 25 casos de xarampió al país fins al 22 d'abril. És a dir, que en quatre mesos de 2025 s'han registrat els mateixos casos que els primers nou mesos del 2024 —durant tot l'any passat se'n van confirmar un total de 36—. Set dels casos d'enguany es van notificar al gener; deu, al febrer; dos, al març; i sis, aquest abril. De la mateixa manera, s'han registrat tres brots: un al territori de Tarragona i dos al Barcelonès Nord-Maresme.
Tretze de les infeccions són importades —deu procedeixen del Marroc; una, del Vietnam; una altra, de Corea; i l'última, de França—, mentre l'origen de la resta és desconegut. Els afectats són divuit homes i set dones, d'entre 10 mesos i 61 anys. Dels 25 casos, a més, se sap que hi ha dos vacunats amb una dosi, vuit de no vacunats i quinze amb estat vacunal desconegut. De fet, també se sap que dels casos importats n'hi ha quatre de no vacunats, vuit amb l'estat vacunal desconegut i un de vacunat amb una dosi (la persona del Vietnam). Pel que fa als casos d'origen desconegut, n'hi ha quatre de no vacunats, set amb l'estat vacunal desconegut i una infermera vacunada amb una dosi.
Casos de xarampió importats del Marroc
L'ASPCAT recorda que el Marroc gestiona una epidèmia de xarampió amb 25.000 casos (i 116 morts) entre el setembre del 2023 i el gener del 2025, a causa de la baixa vacunació. "Aquesta situació augmenta el risc d'importació de casos de xarampió al territori de Catalunya", remarca, motiu pel qual es recomana valorar l'antecedent de viatge al Marroc en cas de sospita clínica —així com seguir les recomanacions vacunals segons el calendari establert si es preveu viatjar a aquest país.
En aquest escenari, queda clar que la vacunació és la mesura de prevenció més eficaç per tal d'evitar el xarampió. Tal com va assenyalar la setmana passada el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), el 85% dels casos de xarampió a la Unió Europea durant l'any passat es van presentar en persones no vacunades, el 9% en persones vacunades amb una sola dosi i el 4% en persones vacunades amb dues dosis. "L'única manera efectiva de prevenir la malaltia és amb la vacunació (vacuna triple vírica, dues dosis: la primera als 12 mesos d'edat i la segona als 3-4 anys)", insisteixen els metges, en una nota sobre l'increment de casos de xarampió.
Crida dels metges catalans a la vacunació
Els metges catalans destaquen que "la vacuna és molt segura", amb convulsions febrils en només un de cada 4.000 vacunats i trombocitopènia immune en tan sols un de cada 40.000; i "molt efectiva", amb una efectivitat del 93% amb una dosi i més del 97% amb dues dosis. Cal mantenir una cobertura vacunal per sobre del 95% per impedir la circulació del virus (a Catalunya, és del 97% amb una dosi i del 94% amb dues dosis), ja que la possibilitat d'importació de casos que es podrien transmetre localment en àrees o grups concrets on la cobertura vacunal baixa per sota d'aquest percentatge.
Així doncs, el CCMC ha fet una crida a tots els professionals perquè s'esforcin per augmentar la conscienciació epidemiològica, clínica i diagnòstica per tal de detectar i reconèixer possibles casos de xarampió; promoure la vacunació; verificar l'estat vacunal de totes les persones ateses; vacunar les persones que han estat vacunades de manera parcial o incorrecta; i protegir-se davant del virus.
📃Davant de l’increment dels casos de xarampió els darrers anys a Catalunya i als països del nostre entorn, el CCMC recorda als professionals la importància de verificar i promoure la vacunació entre els pacients💉https://t.co/nx0SZpt2kO pic.twitter.com/FrL8f9aIkd
— Consell de Col·legis de Metges de Catalunya - CCMC (@CCMC_MetgesCat) April 24, 2025
Xarampió: què és, símptomes i tractament
El xarampió és una malaltia vírica molt contagiosa que es transmet habitualment per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades i, menys sovint, per contacte amb objectes recentment contaminats amb aquestes secrecions. El període de temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des d'uns quatre dies abans fins quatre dies després de l'aparició de l'erupció. Des del moment que una persona susceptible s'ha infectat fins que se li manifesten els primers símptomes de xarampió poden passar entre 7 i 21 dies. Totes les persones que no han patit la malaltia ni han estat vacunades són susceptibles de patir-la, motiu pel qual cal reiterar que la vacunació és la mesura de prevenció més eficaç per tal d'evitar la malaltia. En cas de sospita, cal prendre mesures de protecció individual, procedir a l'aïllament i comunicar-ho als serveis de vigilància epidemiològica.
El xarampió comença amb símptomes de refredat (ulls envermellits, secreció de nas o tos) i febre superior als 38 °C, amb afectació de l'estat general. Passats tres dies, apareix una erupció vermellosa característica, molt poc prominent, envellutada al tacte, que s'inicia en el cap (rere les orelles) i es va estenent a la resta del cos, sense afectar els palmells de les mans ni la planta dels peus. És una malaltia molt molesta i les complicacions que se'n deriven poden ser greus, fins al punt que gairebé un 20% dels malalts presenten otitis, diarrea o pneumònia, una de cada mil persones presenta encefalitis i en alguns casos pot ser mortal. No hi ha tractament específic i els metges es limiten a receptar antitèrmics (paracetamol) si hi ha febre, calamina per a la picor i xarop per la tos, alhora que es recomana beure molt líquid durant el període febril. Si hi ha sobreinfecció bacteriana, els metges prescriuen el tractament antibiòtic més adient.