El 6,5% de la població espanyola rebutja vacunar-se contra la covid. Així ho revela una enquesta duta a terme la primavera del 2021 per investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a més de 4.300 persones, entre les quals hi havia 500 professionals sanitaris de diferents branques. La investigació, que es va fer a través de les xarxes socials, defensa que la desinformació és la principal causa de la reticència. L'estudi, publicat a la revista PLOS ONE i liderat pels investigadors de l'eHealth Center de la UOC Francesc Saigí Rubió i Marina Bosque i el professor de ciències de la salut Hans Eguia, conclou que les campanyes d'informació i conscienciació són determinants per aconseguir la comprensió social i incrementar la confiança en les vacunes.

"És important que els grups vulnerables es vacunin contra la grip i la covid-19", afirma el metge i professor d'estudis de ciències de la salut de la UOC i director del Laboratori de Mecanismes del Càncer i l'Envelliment de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, que ha participat en l'estudi. A més, ha indicat que el principal objectiu de l'estudi ha estat "fer un retrat fidel d'un moment concret —la primera campanya de vacunació contra la covid-19— per analitzar què es podria millorar en el futur". 

Dubtes i suspicàcies sobre les vacunes

L'estudi assenyala que la gravetat de la malaltia, la velocitat amb què la societat va poder disposar de diferents tipus de vacunes i la desconfiança en els laboratoris farmacèutics van crear un context "de dubtes i suspicàcies" sobre aquests nous medicaments i sobre el fet que s'apliquessin de manera generalitzada. Les xarxes socials es van omplir de notícies i informacions falses que van generar un ambient de desconfiança sobre les vacunes i els nous mètodes que s'havien emprat en la fabricació, com la tecnologia d'ARN missatger. Fins i tot es van arribar a elevar a norma general casos puntuals com els trombes, suposadament causats per la inoculació d'aquest tractament tan innovador.

Quan es va fer l'estudi, el 48,6% dels enquestats estaven vacunats contra la covid, i el 6,5% de la població general es va mostrar reticent a vacunar-se. No obstant això, l'estudi va contrasta que, a mesura que les persones tenien més edat, el percentatge de vacunats s'incrementava i les reticències disminuïen.

Més reticències en els joves

"La població més jove o amb menys formació era la més poc inclinada a vacunar-se, probablement perquè era el col·lectiu social que percebia menys risc a tenir problemes derivats de la covid-19, amb la qual cosa veien menys beneficis a la vacuna", detalla Macip. L'investigador ha apuntat que el nivell educatiu i el fet de tenir coneixements mèdics "redueixen les reticències" davant aquests tractaments.

En el cas dels professionals sanitaris, el percentatge de vacunats contra la covid-19 s'elevava al 95%. "Els professionals de la salut tenien més dubtes sobre l'eficàcia i la seguretat de la vacuna, però eren els menys reticents a vacunar-se, possiblement perquè entenien millor les conseqüències de no vacunar-se i estaven més familiaritzats amb el concepte general de vacuna", ha destacat Macip.

Per altra banda, l'estudi també va avaluar l'acceptació o el rebuig a la vacuna en funció del laboratori que l'havia fabricat i va concloure que la majoria no tenia preferència per una vacuna determinada, encara que els que es van vacunar amb Pfizer van manifestar haver-ho fet amb la seva "vacuna preferida". Macip considera que en aquells moments de la pandèmia "l'acceptació de la vacunació contra el coronavirus no es va veure afectada pels moviments antivacunes ni per la desinformació d'alguns mitjans".

La desinformació, un problema freqüent

L'investigador ha apuntat que el desconeixement és una de les qüestions que genera més reticències, "però una bona informació pot superar fins i tot l'atracció que generen a les xarxes els antivacunes". De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut, el rebuig a les vacunes era un problema "freqüent" abans de la pandèmia, i és considerat una de les deu principals amenaces per a la salut mundial.

Per evitar-ho, els experts recalquen que la informació veraç, contrastada, transparent i àgil és el mètode més efectiu per conscienciar la població i minimitzar el rebuig i les reticències a aquest tipus de teràpies. "Les campanyes informatives són essencials. Com més se sap sobre un fàrmac nou, menys por se li té", ha conclòs Macip.