El dolor al coll és una patologia bastant comuna en els nostres dies. En la majoria dels casos, es deu a una distensió muscular o una altra causa sense més complicacions, però cal estar atent, perquè si es tracta d'un dolor de coll intens o prolongat, és millor consultar un metge. El problema del coll respecte a altres parts del cos és que està molt exposat i té un alt risc de patir lesions. A més, és propens a tensar-se pel constant moviment durant tot el dia.

A vegades, per un dolor originat al coll, es poden tenir molèsties en zones properes, com les espatlles, l'esquena, la mandíbula i el cap. Una de les causes més comunes de problemes és el desgast produït per l'edat. A mesura que passen els anys, la degeneració de les articulacions i l'os pot provocar dolor crònic o persistent al coll i fins i tot pot produir ruptures a les vèrtebres o els discos. Tot això pot causar inflamació, nervis oprimits, fractures cervicals, artritis i degeneració del disc cervical.

Tractament dolorEl desgast propi del pas dels anys pot produir problemes al coll i els seus voltants

En altres ocasions, el dolor es pot deure a una mala postura, tant durant el son com en la resta del dia. En el primer cas, sol ocórrer quan en despertar-se, es té massa rigidesa o dolor a les espatlles, l'esquena o el coll. La posició, la quantitat de coixins o la fermesa del matalàs poden ser les causes. També es pot presentar un dolor inespecífic i sense una causa aparent, que a vegades es deu a un esquinç o dolor menor en el teixit muscular.

L'estrès també sol provocar problemes en aquesta zona, perquè fa que els músculs es contreguin i es mantingui massa tens el coll i l'esquena, la qual cosa provoca dolor. Pot derivar en torticoli, una afecció mèdica en la qual el cap es desvia cap a un costat. Pot ser molt dolorós provar de redreçar-la.

Algunes vegades, el dolor pot ser símptoma d'una mica més greu, com una lesió al plexe braquial, que és un conjunt de nervis que connecten la medul·la espinal al coll amb les mans. Si una lesió al coll afecta el plexe braquial, també es pot sentir dolor a la mà. Sol ser comú que passi a causa d'una força contundent, com una lesió esportiva o un accident automobilístic. En aquests últims casos, també és comuna l'anomenada fuetada cervical, una lesió al coll on el cap es mou cap endavant i després torna al seu lloc molt ràpidament.

Mal de collA vegades, les molèsties al coll van més enllà d'un simple dolor i poden significar problemes majors

Una altra causa de problemes pot ser la radiculopatia cervical, que passa quan els nervis s'oprimeixen i es produeix un dolor que s'irradia cap a la part inferior del braç. Provoca entumiment als braços, sensació de punxades i dolor i debilitat. Les causes solen ser una artritis del coll o un disc prolapsat.

La majoria tenen tractament, però de vegades el mal de coll pot ser símptoma d'una mica més greu, com una artritis reumatoide, un dany sever als nervis, vèrtebres o la medul·la espinal, una infecció o fins i tot un càncer. En general, cal anar a l'especialista quan el dolor és intens o persistent o si hi ha símptomes addicionals.