Deixar de fumar en qualsevol moment de la vida té beneficis. De fet, no només suposa que s'aturi el dany que el tabac infligeix als pulmons, sinó que també pot permetre que cèl·lules noves reposin activament el revestiment de les nostres vies respiratòries, la qual cosa al seu torn podria ajudar a protegir aquesta zona contra el càncer. Així ha quedat de manifest en una investigació finançada pel Cancer Research del Regne Unit i duta a terme per l'Institut Wellcome Sanger i l'UCL.

L'estudi ha estat publicat a la revista Nature i la principal conclusió és que demostra que deixar de fumar per complet a qualsevol edat és una bona elecció. El càncer de pulmó és una de les causes més comunes de mort per càncer. Fumar fa malbé l'ADN i augmenta enormement el risc de patir aquesta malaltia. Tanmateix, quan es deixa de fumar, s'evita la major part del risc posterior de càncer de pulmó. Això és el que revela aquest primer estudi important sobre els efectes genètics del tabaquisme a les cèl·lules pulmonars no canceroses.

Cigarro

L'estudi

Per dur a terme la investigació, els experts van analitzar biòpsies pulmonars de 16 persones, inclosos fumadors, exfumadors, persones que mai no havien fumat i nens. Van seqüenciar l'ADN de 632 cèl·lules individuals no cancerígenes i van observar el patró de canvis genètics en les mateixes. Els investigadors van descobrir que, malgrat no ser cancerígenes, més de 9 de cada 10 cèl·lules pulmonars en els fumadors tenien fins a 10.000 canvis genètics addicionals, mutacions, en comparació amb les dels no fumadors, i aquestes mutacions estaven causades directament pels químics en el tabac.

Més d'una quarta part d'aquestes cèl·lules fetes malbé tenien almenys una mutació que propiciava l'aparició del càncer, la qual cosa explica per què el risc de càncer de pulmó és molt més gran en les persones que fumen. Inesperadament, en les persones que havien deixat de fumar, hi havia un grup considerable de cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries que havien escapat del dany genètic de l'hàbit que aquesta persones havia tingut. Genèticament, aquestes cèl·lules s'assemblaven a les de les persones que mai no havien fumat: tenien molt menys dany genètic per fumar i un baix risc de convertir-se en càncer.

Respirant

Els investigadors van trobar que els exfumadors tenien quatre vegades més d'aquestes cèl·lules sanes que les persones que encara fumaven, la qual cosa representa fins al 40% del total de les cèl·lules pulmonars en els exfumadors. Per això, no és cert que les persones que han fumat molt durant 30, 40 o més anys sovint pensin que ja és massa tard per deixar de fumar, perquè el mal ja està fet. Una afirmació que solen repetir les persones que fumen. Però aquest estudi demostra que no és cert, perquè algunes de les persones que havien participat en l'estudi havien fumat més de 15.000 paquets de cigarrets durant tota la seva vida, però al cap de pocs anys de deixar-lo moltes de les cèl·lules que recobreixen les seves vies respiratòries no va mostrar evidència de danys pel tabac.