Les persones que actualment són positives en covid-19 no es poden vacunar, segons les directrius de la Conselleria de Salut. Però ja sabem com funciona això: de vegades tardem uns dies a saber que ens hem contagiat, sobretot en el cas de les persones asimptomàtiques. Aleshores, què passa si ens vacunem, però encara no sabem que som positius?

Les recomanacions oficials assenyalen que la vacunació no debilita el sistema immune de la persona davant aquesta o qualsevol altra malaltia, així com indiquen que no existeix una contradicció específica entre la vacuna i estar malalt de covid-19. És a dir, que no passa res per vacunar-se si estem potencialment infectats de coronavirus.

Una reacció una mica més forta

Simplement és possible que la reacció sigui una mica més forta, de la mateixa manera que la segona dosi sol afectar una mica més que la primera. No sorgeixen nous símptomes que puguin ser més perillosos, només augmenta la intensitat dels de sempre, que passaran després de 72 hores com a màxim.

El que s'ha de tenir en compte és que si donem positiu després de vacunar-nos, la injecció segurament no haurà fet efecte encara. Són necessàries més de dues setmanes després de la injecció per aconseguir la immunitat. Aleshores, després de saber que ens hem infectat és important cuidar-se, ja que de moment no s'ha adquirit una protecció suficient.

Un positiu no es pot vacunar

Però, per què no ens podem vacunar si sabem que som positius? Per una banda, perquè cal complir el període d'aïllament que indiquen les autoritats sanitàries. Visitar un punt de vacunació estant infectat pot agreujar la situació actual, ja que podem contagiar altres persones properes.

Per una altra banda, si obtenim un resultat positiu abans de vacunar-nos de la primera dosi, es considera que s'obté una resposta immune suficient. És a dir, una infecció natural de covid-19 serviria de primera dosi. La situació és similar en el cas de la segona: contagiar-nos després d'haver rebut la primera infecció seria quelcom similar a rebre la segona dosi. En aquests casos, Salut obliga a esperar sis mesos per poder rebre la vacuna.

Vacunació Fira Cornellà, vacunes, coronavirus, Covid, Joves - Carlos Baglietto12

Administren una dosi de la vacuna contra la covid-19 a una persona a Catalunya / Carlos Baglietto

Cal recordar, a més, que si ens vacunem i al cap de poc temps ens adonem que estem infectats, haurem de fer quarantena. Si bé la injecció redueix significativament el risc d'infecció i transmissió del virus, la xifra no és zero. Reduir no és el mateix que eliminar, i les persones vacunades han de mantenir les mesures preventives.

Aleshores, tot i estar vacunats, cal seguir les indicacions de Salut després de viure un contacte estret. A més, recentment s'ha posat en marxa la venda de testos d'antígens a les farmàcies, quelcom que pot donar-nos més informació sobre els passos a seguir si dubtem sobre si som positius o no.

 

 

Imatge principal: Un jove rep la vacuna contra la covid-19 a Catalunya / ACN