El coronavirus ha modificat rutines també en moments com en els embarassos i ha cancel·lat classes de prepart afegint, potser, una mica més d'estrès i incertesa a la situació actual. El Covid-19 és encara un virus nou i no hi ha publicacions científiques per saber com actua en dones que estan embarassades. Ara bé, s'espera que una àmplia majoria de dones en estat experimentaran només lleus o moderats símptomes ja que els greus o severs com la pneumònia apareixen comunament en pacients ancians, aquells amb sistema immunològic disminuït o pacients amb malalties cròniques, segons explica el doctor Manuel García-Valdecasas Salgado del Centro Médico Teknon.

De fet, diversos estudis han revelat que les dones embarassades amb diferents malalties respiratòries virals tenien un alt risc de desenvolupar complicacions obstètriques i resultats adversos perinatals en comparació amb les dones no gràvides, a causa dels canvis en les respostes immunes.

Puc transmetre el virus al nadó?

No hi ha evidència que el virus travessi la barrera placentària i infecti el nadó (transmissió vertical). S'han informat d'alguns casos dubtosos. Tanmateix, segons l'opinió dels experts, es considera que és poc probable que el fetus es vegi afectat per la malaltia. Així mateix, es considera poc probable, si tens el virus, que pugui causar anomalies fetals. No se n'ha observat cap en l'actualitat.

Què fer si estic infectada?

Si estàs embarassada i tens febre, tos seca contínua i nova hauràs de romandre a casa almenys 15 dies. No és necessari que vagis a urgències. Només hauràs hi hauràs d'anar si notes un deteriorament de la teva salut, dificultat al respirar, marejos, cefalees intenses i febre.

Tindré un part normal?

No hi ha evidència que no puguis donar a llum per via vaginal, ni que una cesària sigui més segura per a la mare i per al nen. 

Tanmateix, si les condicions respiratòries de la mare empitjoressin i influïssin en el benestar fetal, s'hauria d'acabar urgentment la gestació amb la pràctica d'una cesària. No hi ha evidència ni contraindicació en realitzar una anestèsia.

Com serà?

S'han establert uns protocols molt estrictes per assistir el part de la dona embarassada encomanada per coronavirus. Estan orientats a protegir la pacient i el nen. Establert el curs de part a urgències es traslladarà a l'Àrea Obstètrica, on romandrà tota la feina del part fins a l'acabament del mateix, sigui per part vaginal o per cesària.

Tant tu com el teu acompanyant haureu de portar mascareta quirúrgica i el teu acompanyant, a més, gorra i bata d'un sol ús. L'acompanyant només podrà sortir de la sala de parts, acompanyat per un auxiliar de sala d'operacions, per anar al lavabo si ho necessita. No podrà abandonar l'Àrea Obstètrica.

No es pot realitzar recollida de sang de cordó per a donació ni per a preservació particular. És aconsellable pinçar el cordó umbilical de forma precoç per minimitzar el risc de transmissió. Evitar el contacte pell amb pell.

A més, s'ha de realitzar monitoratge continu per possible pèrdua de risc de benestar fetal intrapart.

Podré donar el pit?

La lactància materna no està contraindicada segons la Societat Espanyola de Neonatologia, però es recomanen precaucions generals i l'ús de màscara protectora.