Una nova passa cap a la fi de la pandèmia. Es tracta de la "superimmunitat", l'augment en gran mesura de la resposta immunitària a les variants de la covid-19 mitjançant els contagis en persones ja vacunades contra la covid-19, tal com descriu un estudi de la Universitat de Ciències i Salut d'Oregon (EUA) publicat a la revista Journal of the American Medical Association (Jama) el desembre del 2021. "No es pot aconseguir una resposta immunitària millor que aquesta. Les vacunes són molt eficaces contra la malaltia greu. L'estudi suggereix que els individus que es vacunen i després s'exposen a una infecció avançada tenen una superimmunitat", assegura l'autor principal de la recerca, el doctor Fikadu Tafesse.

Ara, un nou estudi de la mateixa universitat publicat aquest dimarts a la revista Science Immunology ha revelat més d'un camí cap a aquesta superimmunitat davant la covid-19: no hi ha cap diferència entre infectar-se amb coronavirus i després vacunar-se o vacunar-se i després infectar-se. En ambdós casos s'obté una resposta immunitària "molt robusta, sorprenentment alta". I és que la resposta immunitària mesurada en el sèrum sanguini revela que els anticossos eren igualment més abundants i més eficaços (10 vegades més potents, un 1.000% més eficaços) que la immunitat generada únicament per la vacunació.

La immunitat híbrida

És veritat que l'estudi es va portar a terme abans que sorgís òmicron, però els investigadors esperen que les respostes immunitàries híbrides siguin similars amb aquesta variant altament transmissible. "La probabilitat de contreure infeccions és alta perquè hi ha molts virus al nostre voltant en aquest moment. Així i tot, ens posicionem millor si ens vacunem. I si el virus arriba, tindrem un cas més lleu i acabarem amb aquesta superimmunitat", assegura Tafesse.

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors van reclutar 104 treballadors de la universitat i que ja s'havien vacunat: 96 amb Pfizer, sis amb Moderna i dues amb Janssen. Els van dividir en tres grups: 42 que s'havien vacunat sense cap infecció, 31 que s'havien vacunat després d'una infecció i 31 que es van contagiar després de completar la pauta de vacunació. Tenint en compte l'edat, el sexe i el temps transcorregut des de la vacunació i la infecció, els investigadors van prendre mostres de sang de cada participant i les van exposar a tres variants del virus viu del SARS-CoV-2. Van descobrir que els dos grups amb "immunitat híbrida" generaven nivells més alts d'immunitat en comparació amb el grup vacunat sense infecció.

Sense vacuna, immunitat variable

Com que la variant òmicron circula ara per tot el món, aquestes troballes suggereixen que cada nou avenç de la infecció apropa potencialment la pandèmia a la seva fi. "En aquest punt, espero que moltes persones vacunades posin fi a infeccions avançades i, per tant, amb una forma d'immunitat híbrida", apunta un dels coautors principals de l'estudi, el doctor Bill Messer. Amb el temps, el virus es toparà amb un grup cada vegada més gros d'immunitat humana.

Els científics de la universitat afirmen que no han provat rondes múltiples d'infecció natural, tot i que és probable que moltes persones es trobin en aquesta categoria, ja que milions de persones als Estats Units i a tot el món segueixen sense vacunar-se. Amb la propagació de la variant òmicron, és probable que moltes persones no vacunades que ja estaven infectades tornin a enfrontar-se al virus. Per a aquest grup, les recerques anteriors ja havien revelat un nivell de resposta immunitària molt més variable que el de la vacunació. "Puc garantir que aquesta immunitat serà variable, i que algunes persones obtindran una immunitat equivalent a la de la vacunació, però la majoria no. I no hi ha forma, sense proves de laboratori, de saber qui assoleix quina immunitat. La vacunació fa molt més probable que es garanteixi una bona resposta immunitària", assegura Messer. Un altre dels coautors principals de l'estudi, el doctor Marcel Curlin, coincideix en el fet que "la immunitat de la infecció natural per ella mateixa és variable". "Algunes persones produeixen una resposta forta i d'altres no. Tanmateix, la vacunació combinada amb la immunitat a la infecció gairebé sempre proporciona respostes molt fortes", afegeix. "Aquests resultats, juntament amb el nostre treball anterior, apunten al fet que el SARS-CoV-2 pot convertir-se en una infecció endèmica majoritàriament lleu, com una infecció estacional de les vies respiratòries, en lloc d'una pandèmia mundial", conclou.