El cap de Microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha avançat una dada molt esperançadora: "El mes de març és molt possible que la població amb covid sigui molt petita", en declaracions a RAC1. Sempre posant per davant el condicional "possible", sí ha admès que l'alt ritme de contagi que ha comportat la variant Òmicron, pot provocar un desenllaç per la covid entesa com a pandèmia: "Crec que estem al final de la pandèmia. En el moment que tothom tingui anticossos tindrem una situació molt similar a la de la grip".

Així doncs, en la línia de molts experts, el final d'aquest virus és que passi a ser estacional però l'interès més gran, ara, és quan. Una data que comença a situar el final del túnel a tres mesos vista sembla agosarat però les dades argumenten aquesta reflexió. No obstant, el doctor Pumarola no nega els girs de guió que ha donat des de l'inici de la pandèmia, el març del 2020, el coronavirus: "Aquesta variant òmicron no ens l'esperàvem perquè el virus ha fet un salt qualitatiu molt important. S'ha estalviat moltes etapes prèvies i això ens agafa amb el peu canviat". Així doncs, de la Delta a l'Òmicron, sembla que s'ha experimentat un salt d'uns quants capítols que no tenien previst.

Però, novament, el poder de la vacunació modifica qualsevol sortida per on busca escapar-se aquest viurs: "Li estem posant molt difícil", assegura Pumarola. I afegeix: "En comptes de tenir 50 milions de morts, n'hem tingut 5. Gràcies a la vacuna. Un cop tothom tingui anticossos, aquest virus passarà a ser estacional". A més, cal recordar que "els quadres actuals són molt lleus i presenten un reforç immunitari molt important". En definitiva, la mortalitat i els casos greus han disminuït de forma dràstica.

Confinaments més curts?

Pel que fa a les mesures que els governs han emprès darrerament, Pumarola no entra en polèmica però no nega l'evidència: "És evident que on realment hi ha perill és en interiors", com a resposta a l'obligatorietat de la mascareta a l'exterior. I el darrer debat, la durada de les quarantenes, també ha dit la seva: "Deu dies no, potser és fer un gra massa. Però no tenim clar com ha d'anar aquesta reducció en termes de seguretat". El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes estan estudiant si escurçar el confinament dels positius per la gran explosió de contagis que hi ha de la variant òmicron.

El Consell Interterritorial valorarà aquest dimecres, en la reunió de l'ens, si aplicar la reducció de l'aïllament dels casos positius per covid, tal com ja ho estan fent els Estats Units o el Regne Unit. En la decisió d'escurçar l'aïllament domiciliari s'haurà de definir la nova duració del confinament i si aquesta afectarà a tots els ciutadans o només a aquells que tinguin la pauta completa, segons avança El País. La Comissió de Salut Pública haurà d'adoptar una decisió després de la proposta dels experts de la Ponència d'Alertes.

En paral·lel, els efectes de la variant òmicron segueixen fent estralls a Catalunya en aquesta sisena onada, que ha coincidit amb els dies de Nadal. En només una setmana els contagis s'han doblat, dels 11.000 del passat dimarts 21, als 22.871 que s'han notificat avui. Així i tot, aquesta xifra no supera els gairebé 24.000 que es van detectar ahir, un rècord mai vist en quasi dos anys de pandèmia. A banda dels contagis, la resta dels indicadors també continuen en augment. La pressió sanitària creix i en les últimes hores, s'han registrat 62 nous ingressos als centres catalans i 9 nous pacients a les unitats de crítics, que eleven el nombre total de malalts fins a 1565 i  413, respectivament.  

Fotografia de portada: imatge de recurs del doctor Pumarola