L'economista Santiago Niño-Becerra ha fet una última proposta per reactivar el sector turístic: crear zones "Covid free". Dit d'una altra manera, això serien espais on es podria garantir els seus visitants que estan lliures de la malaltia.

"S’han de crear zones netes, Covid free i fer tests tant en les entrades com a les sortides", ha precisat Niño Becerra en una entrevista a TV3. L'economista ha llençat aquesta proposta parlant sobre quins serien els sectors econòmics de futur. Si bé, sense dubtar-ho, ha indicat que tots els relacionats amb el sector tecnològics, també ha apuntat que altres com el turisme poden ser un dels motors de l'economia si es reinventen.

hotels turisme unsplashNiño-Becerra proposa que existeixin zones "Covid free" / Unsplash

La pandèmia accelera la caiguda del capitalisme

L'especialista, que acaba de publicar el llibre Capitalismo (1679-2065) (Editorial Ariel), en el qual augura que a l'actual sistema econòmic li queden 45 anys de vida. Ara bé, aquest dijous ha manifestat que la fi d'aquest model es podria veure precipitada per la pandèmia, que ha desfermat l'actual crisi econòmica i social.  "La pandèmia ha estat positiva perquè ha accelerat el canvi cap aquest nou ordre", ha assenyalat Niño-Becerra.

En aquest nou món, ha indicat, s'incrementaran les diferències socials alhora que es diferenciarà les persones entre poblacions i regions que són necessàries i imprescindibles davant d'altres que no. 

A més, ha defensat que els Estats perden rellevància, mentre que cada cop seran més importants les zones, regions o clústers. Una demostració que caminem cap aquesta tendència, segons l'economista, és Bèlgica on l'economia de la regió de Flandes cada cop és més pròspera i va en creixement, mentre que la de Valònia viu en crisi. 

Pel que fa al món laboral, cada vegada hi haurà una aposta més ferma per al teletreball. En aquest sentit, ha explicat que, abans de la pandèmia, el 5% de la població desenvolupava la seva jornada laboral des de casa, mentre que ara ho fa un 26%. No obstant això, encara hi ha més capacitat de creixement en aquest àmbit. "Espanya pot arribar a treballar a distància un 45% de la població, però amb inversions importants un 60%", ha exposat.

Una altra de les grans novetats és que les petites empreses aniran desapareixent, mentre que el mercat laboral i econòmic estarà en mans de les grans corporacions.

No obstant això, també ha assegurat que l'individualisme s'anirà perdent, cosa que implicarà que cada cop hi hagi un major col·laboracionisme entre els ciutadans. 

Recuperació en forma de Nike

En un primer moment, tots els pronòstics que es van realitzar sobre la recuperació econòmica de la crisi econòmica desfermada per la pandèmia és que seria com una V, és a dir, que hi hauria una caiguda en picat i una recuperació ràpida. Ara bé, Niño-Becerra ha valorat que la forma és més similar al logotip de la marca Nike, ja que hi ha una caiguda en picat, mentre que la recuperació serà lenta i progressiva. 

En el cas específic d'Espanya, el pronòstic és que aquest 2020 el PIB caigui un 12,8%, el saldo dels comptes públics un 14,1% i s'incrementi l'atur fins al 16,8%. "No es tenien aquestes dades des de la Guerra Civil Espanyola", ha assegurat l'economista.

La patacada Espanya, segons Niño-Bacerra, és que quan va arribar la pandèmia el país "ja estava malament". En aquest sentit, ha exposat que com que "no té un coixí" ha de tirar, inevitablement, del deute públic.

A més, ha recordat que com que està dins de l'euro té poc marge de maniobra. Així doncs, per exemple, els pressupostos que aprovi el govern espanyol els haurà de supervisar Brussel·les.