Quan sortim de casa és obligatori l'ús de màscara tant en espais tancats com al carrer quan no es puguin garantir els dos metres de separació entre persones, excepte en els nens menors de 6 anys o persones amb patologies que ho desaconsellin. Per tant, serà un element a què ens hàgim d'acostumar perquè serà part del nostre dia a dia.

Tanmateix, per desconeixement, a vegades cometem errors que provoquen que la protecció no sigui l'adequada. En aquest sentit, l'Organització Col·legial d'Infermeria, en col·laboració amb l'Àrea d'Infermeria de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Respiratòria (SEPAR), ha llançat un vídeo amb els principals consells a seguir per fer un bon ús d'aquesta mesura de prevenció i evitar així contagis de COVID-19 que posin en perill la progressiva obertura del país i la recuperació del sistema sanitari.

Tal com explica aquesta organització, les màscares quirúrgiques i higièniques, que són les més recomanables per a la població, el que fan és protegir als altres, és el que es denomina una protecció comunitària. Al principi, la recomanació és que tinguin una vida mitjana d'entre quatre i vuit hores. No es recomana portar aquesta màscara de manera continuada més de sis hores seguides perquè la humitat que poden captar fa que perdin eficàcia.

En treure'ns-la, si no s'ha complert aquest temps, és important no guardar-la a la bossa o en una butxaca, perquè la màscara és un vehicle de transmissió, de contaminació. Per això, sempre hem de portar-la en una bossa transpirable, com un sobre de paper, sabent que la part neta de la màscara és la interna, la qual cosa portem enganxada a la cara, i la part bruta és la part externa, que no hem de tocar.

A l'hora de col·locar-la, cal tenir en compte que la màscara ha de cobrir la boca, el nas i la barbeta. Tot el que no sigui portar-la així – posar-la per sota del nas, a la barbeta o al front– és un mal ús de la màscara. A més, és molt important saber que no ens hem de treure la màscara per parlar, tossir o esternudar.

Respecte a aquelles persones que són més vulnerables, que tenen malalties cròniques respiratòries, com a asma o EPOC, o que són immunodeprimides, és necessari que tinguin una protecció especial, per la qual cosa seria convenient que utilitzessin, sota la indicació del seu professional sanitari, màscares autofiltrants, que a més de la funció de protecció comunitària protegeix l'usuari davant possibles transmissors.

Utilitzar malament les màscares augmenta el risc de contagi de COVID-19, ja que poden convertir-se en un vehicle de transmissió i a més genera una falsa sensació de seguretat en qui la utilitza, per la qual cosa s'obliden mesures de prevenció que continuen sent fonamentals, com són mantenir la distància de seguretat de dos metres i el rentat freqüent de mans.