Aquest estiu, Seül no només s’ha de preocupar per la calor o les aglomeracions turístiques, sinó també per una invasió inesperada que fa volar parelles enganxades per tot arreu. La protagonista? La mosca de la lluna de mel, o científicament Plecia longiforceps, que ha decidit convertir els parcs, jardins i carrers de la capital sud-coreana en el seu escenari preferit per escampar el seu 'amor'. I, com a bon amant persistent, aquesta mosca no vol passar per un flirteig ràpid, sinó que s’hi queda enganxada literalment durant hores... o fins i tot tres dies!

Aquest insecte té fama per volar en parella durant la còpula, però la seva presència massiva no és gens romàntica per als veïns i turistes de Seül. Les mosques de la lluna de mel s’enganxen a vehicles, persones i pràcticament qualsevol superfície que trobin a la vista, generant una sensació incòmoda i fent que passejar per la ciutat esdevingui un repte per a la visibilitat. Si has pensat a fer una caminada al parc Namsan o a Gyeyang, prepara’t per compartir l’espai amb milers d’aquestes petites parelles voladores. De fet, no és estrany veure vídeos virals a les xarxes socials que mostren aquestes zones completament cobertes per aquests insectes romàntics i persistents.

Les zones més afectades són els districtes sud-oest i nord-est de Seül, com Geumcheon, Eunpyeong i Gwanak, segons ha anunciat recentment el Govern Metropolità de Seül. Els números parlen per si sols: només en els primers sis mesos de 2025 s’han rebut gairebé 4.700 sol·licituds de fumigació, superant ja les 4.400 de tot l’any 2022 i acostant-se al rècord de gairebé 9.300 sol·licituds que es van registrar el 2024. Tot un festival d’insistència i presència massiva d’aquest insecte enamorat.

D'on surt aquesta mosca?

Si et preguntes d’on ha sortit aquesta mosca, la resposta no és cap misteri d’espies ni de pel·lícula de ciència-ficció. La mosca de la lluna de mel va arribar a Corea del Sud fa menys d’una dècada, tot just com un viatger clandestí dins de mercaderies procedents de la província xinesa de Shandong. Un estudi genètic realitzat per l’Institut Nacional de Recursos Biològics ha confirmat que aquestes mosques són pràcticament cosines germanes de les que habiten la regió xinesa, la qual cosa indica que van fer la seva gran entrada en territori coreà sense 'invitació formal'.

Originalment, aquest insecte es trobava només en zones subtropicals del sud de la Xina, Taiwan i les illes Ryukyu de Japó, més a prop de la calor i lluny del clima temperat coreà. Però el canvi climàtic ha fet la seva màgia, cosa que permet a aquestes mosques adaptar-se i expandir-se cap al nord, fins i tot conquerint la capital de Corea del Sud.

No piquen ni transmeten malalties

La seva presència és, per sort, de curta durada: només unes dues setmanes a l’any durant la temporada de pluges, ja que els adults viuen entre tres i sis dies. Però el temps que es queden és suficient per causar molèsties a tot aquell que s’atreveixi a gaudir de la natura a l’aire lliure. No piquen ni transmeten malalties, però això no impedeix que la seva acumulació en superfícies públiques i comerços generi rebuig.

El govern metropolità, conscient que no es pot guanyar una batalla amb fumigacions constants sense perjudicar altres espècies, ha implementat un pla de gestió integrada. Aquest inclou trampes de llum i feromones, ruixats d’aigua i campanyes informatives per evitar l’ús indiscriminat de pesticides químics.

La bona notícia és que aquesta invasió “romàntica” hauria de remetre de manera natural cap a mitjan juliol, deixant Seül lliure de les parelles voladores... fins a la pròxima temporada de pluja, quan tot comenci de nou.

En definitiva, l’estiu a Seül no és només sol, calor i turisme, sinó també un festival d’amor entre mosques que no tenen pressa per separar-se.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!