La companyia Neuralink, propietat del multimilionari Elon Musk, va implantar el passat mes de gener el primer xip cerebral en un humà. L’evolució d’aquesta persona és molt satisfactòria i Elon Musk ha confirmat, en una retransmissió en directe a Spaces, les xerrades en directe a X (abans Twitter), que aquest humà és capaç de controlar el cursor de l’ordinador només amb la ment, a través del pensament. "El primer pacient humà de Neuralink sembla haver-se recuperat completament sense efectes nocius i és capaç de controlar el ratolí al voltant de la pantalla només pensant", ha assegurat Musk, qui ha afegit que “els progressos de l'implant són bons” i que, de moment, el pacient “no ha tingut cap efecte advers”. El magnat, però, també ha deixat clar que l’estudi està en fase de proves, i que la implantació de xips cerebrals que puguin llegir el pensament, encara no és possible a gran escala.

Perfeccionar el model i entrenar la tècnica

En la conversa, Elon Musk ha detallat que el pacient pot moure el cursor per la pantalla de l'ordinador només de pensar-ho. Ara bé, no ha donat detalls de la velocitat i la precisió. El que sí que ha dit és que Neuralink intenta que l'home faci clic amb el botó del ratolí tants cops com pugui per entrenar el model i aconseguir perfeccionar aquesta tècnica. El multimilionari ha confirmat que “el pacient sembla haver-se recuperat del tot, amb efectes neuronals dels quals som conscients".

Neuralink és una companyia de nanotecnologia que ha estat pionera en l’implant d’un xip cerebral en un ésser humà, una gesta important en el camp de la medecina i l'enginyeria biomèdica. El xip es diu tècnicament Telepathy i s'ha dissenyat per llegir l'activitat cerebral d'una persona, podent transmetre ordres per restaurar funcions cerebrals danyades i habilitar el control d'un mòbil o un ordinador amb el pensament.

Llum verda fa poc més d’un any

Fa poc més d'un any, les autoritats nord-americanes van donar llum verda a Neuralink per començar els assajos en persones. L'objectiu de l'empresa és implantar xips que permetran "ajudar molta gent", restaurant funcions cerebrals de persones a qui els han quedat greument danyades per un infart, un accident o una malaltia com l'ELA.

L’èxit de Neuralink el passat gener, amb la implantació de Telepathy, significava fer un gran pas per aplicar aquesta tecnologia en tractaments mèdics, d'aquesta manera, el xip pot llegir l'activitat cerebral per enviar ordres que ajudin a restaurar funcions cerebrals afectades per afeccions com l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) o els infarts. Per aconseguir-ho, però, Neuralink requereix l'ús d'un implant cerebral bidireccional per transmetre la informació des del cervell cap als dispositius externs i viceversa, així doncs, el xip pot millorar la qualitat de vida d'aquelles persones amb discapacitats severes. 

Com funciona ‘Telepathy’ de Neuralink?

La implementació del xip dins del cervell es realitza amb un robot quirúrgic, que retira una petita porció del crani i connecta els elèctrodes en forma de fils a regions específiques del cervell. Posteriorment, se sutura la caixa òssia sense deixar cicatriu i, després, el dispositiu comença a interpretar els senyals cerebrals amb l'objectiu de transmetre tota la informació als ordinadors mitjançant la connexió Bluetooth. L’objectiu és que després de fer aquest procediment quirúrgic, l'implant procedeix a tractar malalties neurològiques i restaurar funcions sensorials que s'hagin perdut per alguna lesió, com per exemple, una persona amb paràlisi cerebral podria controlar un braç robòtic amb la ment en fer servir aquest xip.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!