La presència de la variant delta, més transmissible, és cada vegada més alta. No és d'estranyar, doncs, que per combatre els nous casos de positius o la possibilitat de ser positiu, ara s'ha donat a conèixer un nou prototip de mascareta, equipada amb biosensors portàtils, que en 90 minuts pot diagnosticar si la persona que la porta té coronavirus o no. Així ho detalla un estudi que s'ha publicat aquest dimarts Nature Biotechnology, on també s'afirma que seria possible adaptar la tecnologia per a altres patògens i toxines, explica Efe. 

Qui ha dissenyat aquesta mascareta

Els enginyers de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i de la Universitat Harvard han dissenyat aquesta mascareta que porta incorporats uns sensors d'un sol ús que es poden incorporar a altres mascaretes. Segons detalla Efe, els sensors es basen en una maquinària cel·lular liofilitzada on l'equip d'investigació havia desenvolupat per al seu ús en diagnòstics de virus com l'Ebola i el Zika.  

La mascareta inclou un petit dipòsit d'aigua que s'allibera en prémer el botó quan l'usuari està llest per realitzar la prova, fet que hidrata els components liofilitzats del sensor de SARS-CoV-2, els quals analitzen les gotes d'alè a l'interior de la mascareta. 

Els resultats, que estan llestos al cap de 90 minuts, només es poden veure en el seu interior per respectar la privacitat. 

Mascaretes que poden convertir-se en arbre

El coronavirus també ha comportat que es vegin mascaretes a terra, al mar o a la natura. Ara, però, una empresa vol canviar aquesta tendència i fer que aquestes mascaretes aportin alguna cosa més quan se'ls acaba la vida útil. 

Per això, però, cal anar fins a Mangalore, al sud de Karnataka a l'Índia. Allà hi ha l'empresa social Paper Seed Co, que ha creat una mascareta que no només protegeix del coronavirus sinó que quan s'acaba la vida útil del producte, es pot plantar i d'aquí sorgir-ne un arbre o una planta. 

El seu fundador, Nitin Vas, ha dit que les mascaretes de cotó en realitat estan fetes de material reciclat. "La coberta exterior està feta de cotó fent servir materials recol·lectats de la indústria de la confecció i els forros interns estan fets de cotó suau. Són suficientment gruixuts i efectius per prevenir infeccions", ha explicat al diari indi indianexpress.com.

Les mascaretes estan fetes de cotó, però les mascaretes són d'un sol ús. Una vegada fetes servir, només cal tirar-les a terra o dipositar-les en una torreta, regar-ho una mica i en uns dies, amb sort, es convertirà en una planta.

 

 

Imatge principal: un home porta una mascareta al mig del carrer / Unsplash