Per als experts de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) el que es pot aprendre és més que evident. "La lliçó és que no hem d'abaixar la guàrdia", explicava el director de malalties transmissibles de l'OPS, Marcos Espinal, a la BBC Mundo. "A Europa, amb l'arribada de la calor i el fet que no hi hagués tants positius, es van relaxar les mesures". Aquesta és l'explicació que l'organització dona pel repunt de casos de coronavirus a Europa.

I és que els països europeus ja acumulen un total de 12.051.640 casos positius per Covid i 293.544 morts. A l'Amèrica Llatina, en canvi, el nombre de casos va a la baixa amb l'estiu austral. Per tant, no es descarta que pugui passar quelcom similar sense que s'hagi acabat encara la primera onada. 

En una roda de premsa setmanal, el subdirector de l'OPS, Jerbas Barbosa, explicava que els casos havien crescut molt ràpidament a Europa durant la primera onada i que les mesures que es van adoptar van provocar una reducció. "Després amb l'obertura de l'economia, l'arribada de l'estiu, els viatges etc. va tornar a créixer la transmissió i per això es parla d'una segona onada".

casos de laboratori coronavirus europa ecdc

Casos confirmats de coronavirus per laboratori a Europa / ECDC

Barbosa detalla que, si alguna cosa s'ha après, és que "en qualsevol part del món on el virus estigui present, si les condicions faciliten la transmissió, la transmissió creixerà i tindrem més casos i més defuncions".

ultims 14 des casos coronavirus europa ecdc

Casos de coronavirus registrats a Europa en els últims catorze dies / ECDC

Precisament per aquest motiu, una recomanació de l'organització és no mirar els casos només a escala nacional "sinó veure què està passant a cada estat, província i municipis". Això, segons detallava, permetria actuar ràpidament localment i tallar els brots i les cadenes de transmissió, es feia ressò el mitjà britànic.

Situació preocupant a Alemanya

Alemanya va dedicar molts recursos durant la primera onada de la pandèmia de la Covid, però és ara que s'està trobant amb els problemes més importants. Divendres passat va registrar gairebé 24.000 nous casos, una xifra rècord. Igual que la quantitat de pacients ingressats a l'UCI. Les dades oficials de l'Associació Interdisciplinaria Alemanya de Medicina Intensiva i d'Emergència (DIVI) demostren que el nombre de pacients amb coronavirus a l'UCI ha augmentat de 267 el 21 de setembre a 3.625 el 20 de novembre, un augment de més de 13 vegades en només dos mesos. 

De fet, Alemanya té una alta capacitat de llits de cures intensives amb 33,9 llits per cada 100.000 habitants, segons recull un article de la CNN Español. Si ho comparem amb altres països, com per exemple, Itàlia, es pot veure la diferència amb 8,6 per 100.000 habitants. Espanya estaria una mica per sobre, amb 9,7 per cada 100.000 habitants. 

La situació, però, és crítica. Un clar exemple és a l'hospital Ernst von Bergmann de Potsdam, prop de Berlín. Segons el personal sanitari que hi treballa, els pacients empitjoren molt ràpidament i es comencen a trobar al límit de les seves capacitats.

 

Imatge principal: cartell per aturar la propagació del coronavirus a Londres / Efe