Una col·laboració entre diverses empreses i centres científics i acadèmics portuguesos ha permès desenvolupar una mascareta que inactiva el virus que causa la Covid-19, avalada per l'Institut de Medicina Molecular João Lobo Antunes de Lisboa (iMM).

La màscara, denominada MOxATech, ja està a la venda des d'abril, però la seva capacitat d'inactivar el virus ha estat ara confirmada per una sèrie de test realitzats pel iMM. Aquest compte amb un revestiment que neutralitza el virus quan entra en contacte amb la màscara i ha estat desenvolupada gràcies a la col·laboració entre el fabricant tèxtil Adalberto, l'empresa minorista MO, Sonae Fashion, el centre tecnològic CITEVE, el iMM i la Universidade do Minho.

El viròleg del iMM Pedro Simas, que va coordinar els test, va assegurar que les proves realitzades "han demostrat una eficaç inactivació del SARS-CoV-2 fins i tot després de 50 rentats, observant-se una reducció viral del 99% després d'una hora de contacte amb el teixit". Per posar a prova la seva eficàcia, es va analitzar el teixit després d'estar en contacte amb una solució que conté una determinada quantitat de virus, per mesurar la seva viabilitat al llarg del temps.

Testada amb èxit també a França

Abans que el iMM confirmés la seva eficàcia per inactivar el virus de la Covid-19, l'Institut Pasteur de Lilla, a França ja havia testat amb èxit les seves característiques antimacrobianes contra el virus H1N1, el Corona-type i el rotavirus. La màscara, desenvolupada amb un teixit tècnic que integra diverses capes diferents, impermeable i reutilitzable, també compta amb una certificació de la Direction Générale des Entreprises francesa que acredita una retenció de partícules del 96 %, fins i tot després de 50 rentats.

Encara que ara estan a la venda només a les botigues de la marca portuguesa MO, disponibles per a tota la Unió Europea, el projecte va ser obert a la comunitat perquè altres marques a Portugal i a l'exterior puguin distribuir-les.