La tímida reobertura de l'oci nocturn a l'aire lliure s'ha traduït en pocs locals oberts i poca afluència. Només s'ha pogut recuperar l'activitat en espais exteriors, fins a les tres de la matinada i sense ball, seguint les pautes del Procicat. A Barcelona, han obert cinc de la setantena de sales que hi ha a la ciutat, les del Passeig Marítim. "La reobertura és tan petita que serà insignificant. No es podrà contrarestar els botellots ni oferir una alternativa perquè la gent surti de festa", ha dit a l'ACN el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, Ramon Mas. A més, el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha rebutjat que es tracti d'una "reobertura" i ha parlat "d'allargament d'horari" que "arriba tard".

"Ara molts locals no ho podran aprofitar perquè han tancat per temporada i la climatologia no acompanya", ha afegit el representant de Fecasarm. Segons Boadas, la retallada d'horari de les activitats recreatives musicals a l'aire lliure que s'ha implementat durant tot l'estiu ha sigut "contraproduent" i ha afavorit la proliferació de botellots.

A la capital catalana, les terrasses dels locals que han obert aquest dijous "no superen les 1.000 persones d'aforament", ha detallat Mas, que és propietari de la discoteca Wolf Barcelona. A banda dels locals barcelonins, el gremi calcula que han tornat a l'activitat un 5% de les discoteques del territori, amb obertures també a Badalona, Sant Cugat del Vallès o Mataró. "Les grans discoteques de Catalunya no han obert", ha insistit el secretari general del gremi.

"És com tornar a com era abans de la pandèmia"

Les persones que s'han acostat de matinada al Front Marítim barceloní per anar a alguna de les discoteques a l'aire lliure han estat principalment estudiants i turistes i molts ni tan sols s'havien assabentat del nou horari.

És el cas del Romeo, que és dels Països Baixos i és a Barcelona per una visita d'un mes. En declaracions a l'ACN, explica que li agrada que els locals d'oci nocturn puguin obrir ara fins a les tres de la matinada. "És molt millor que ahir, que era fins a les 00.30 h. És com tornar a com era abans (de la pandèmia)", assegura des de les portes d'Opium.

L'Alexa, igual que el Romeo, tampoc no sabia que des de mitjanit els locals podien allargar fins a les tres i admet que assabentar-se'n quan ja eren al front marítim ha estat "una grata sorpresa". "No esperava que estigués així (obert) pel coronavirus", comenta. Una de les amigues que l'acompanya i que, com ella, estudia a Barcelona, s'afegeix a l'alegria: és l'aniversari de la seva parella i tenien ganes de celebrar-lo junts de festa. "Estic super contenta que estigui tot obert fins més tard", conclou amb un somriure.

L'Eric, de Noruega, també és estudiant. En el seu cas, pensava que l'ampliació d'horaris de l'oci nocturn començava un dia més tard. Tot i que no està permès ballar i que demà té classe, per ara amb això en té suficient, diu.

Al front marítim barceloní, els locals han col·locat taules i cadires amb distància de metre i mig i han servit begudes fins a les tres de la matinada. Tot i que no està permès el ball, hi havia algunes persones que no se'n podien estar, si bé de seguida el personal els ha cridat l'atenció.

discoteca barcelona coronavirus acn

Una discoteca de la Barceloneta / ACN

Prop de 100 dies tancats

Les discoteques i sales de festes estan tancades des de l'explosió de casos de la cinquena onada a finals de juny, després d'un intent de reobertura que no va durar ni tres setmanes.

Ara, el sector vol reprendre l'activitat a l'interior al voltant del 15 d'octubre i està negociant amb el Govern amb quines condicions podria fer-ho. "És totalment necessari reobrir les activitats interiors de forma segura i amb un protocol", ha dit Boadas, que proposa fer ús d'una aplicació per comprovar que els clients han passat la covid, tenen un test negatiu o la pauta completa de la vacunació.

Els propietaris dels locals reclamen poder tornar amb pista de ball, amb l'horari complet –és a dir, fins a les sis de la matinada- i amb el passaport covid implantat. Representants del sector es reuniran aquest dijous amb el Departament d'Interior per acostar posicions sobre la futura reobertura de l'oci nocturn en espais interiors. "La idea és obrir i no tancar. Fer una obertura sense marxa enrere", ha afegit Mas.

El sector arrossega pèrdues milionàries des de l'inici de la pandèmia, fruit d'haver de fer front a lloguers des de 7.000 a 80.000 euros i els subministraments, amb factures de la llum que s'enfilen fins a 5.000 euros mensuals per l'alta potència contractada. "Les discoteques tenen una mitjana de cost mensual de 30.000 euros, però en alguns casos és de 100.000 euros", ha dit Mas, que ha reclamat a la Generalitat que activi una cinquena línia d'ajuda per compensar el centenar de dies que el sector ha estat tancat per decret administratiu.

Els representants de l'oci nocturn s'han reunit amb el govern de l'Ajuntament de Barcelona aquest dimecres per tractar quin paper pot tenir el sector en l'erradicació dels botellots. En aquest sentit, Boadas ha pronosticat que trigarien "dos anys" a tornar als nivells de festes il·legals previs a la pandèmia, que s'han disparat aquest estiu.

 

Foto principal: La discoteca Pacha de Barcelona / ACN