Una píndola experimental ha aconseguit quelcom que semblava pràcticament impossible: remetre un càncer molt agressiu en pacients que no responien a altres tractaments. Concretament, parlem de leucèmia mieloide aguda, el càncer de sang més freqüent en adults i amb una supervivència als tres anys que amb prou feines supera el 25%. És a dir, els pacients que han vist com la malaltia remetia amb aquestes píndoles tenien molt mal pronòstic. Fins a 18 malalts d'aquesta mena de leucèmia han participat en aquest estudi preliminar de la Universitat de Texas i han vist com el càncer els ha remès del tot, mentre que un gran nombre van veure com remetia en gran part. 

Els resultats són preliminars i no impliquen la curació definitiva, però els investigadors es mostren optimistes. "Creiem que aquest fàrmac és extraordinàriament eficaç i esperem que estigui a l'abast de tots els pacients que ho necessitin", ha assegurat a El País el metge Ghayas, del Centre Oncològic MD Anderson de la Universitat de Texas.

Tanmateix, malgrat els 18 pacients que han vist com el càncer remetia, hi ha altres casos en què el fàrmac no ha estat eficaç. Els investigadors s'han enfocat en dos subtipus genètics de la malaltia, on una proteïna anomena menina facilita la progressió de la leucèmia. El medicament, anomenat revumenib, s'uneix a aquesta proteïna i la inhibeix. No obstant això, els científics texans reconeixen les seves limitacions tot i els bons resultats. "El principal taló d'Aquil·les sembla ser el desenvolupament de mutacions al lloc d'unió d'aquest fàrmac, cosa que genera resistències", ha exposat un dels investigadors, ja que en alguns casos han observat com la proteïna va canviar lleugerament i van aparèixer resistències al tractament, com passa amb els bacteris que es tornen resistents als antibiòtics. 

Dades esperançadores

Tot i que els resultats de l'estudi de la Universitat de Texas no són definitius, mostren un futur esperançador. La Unitat de Leucèmia de l'Hospital La Fe de València, participarà en els propers assaigs internacionals de la pastilla, segons informa El País. L'hematòleg Pau Montesinos ha afirmat que el fàrmac sol no ho és tot: "En la immensa majoria dels casos, aquestes teràpies dirigides, per si soles, poden revertir la leucèmia, però difícilment guarir-la". 

"L'estratègia serà combinar aquests fàrmacs nous amb quimioteràpics clàssics o amb altres aproximacions", ha remarcat Montesinos, que recorda que altres iniciatives han tingut èxit en aquest sentit. Per exemple, la de la farmacèutica japonesa Daiichi Sankyo, que ha elaborat un tractament experimental que inhibeix una altra proteïna implicada en la leucèmia mieloide aguda.