La pandèmia de la covid viu noves onades allunyades, en part, de la por que han aixecat les primeres i l'alleugeriment de les mesures restrictives davant una immunització cada vegada més majoritària de la societat i una reacció al virus menor gràcies als efectes de la vacuna. Exemples com tornar a l'aforament al 100% en activitats esportives a partir del 4 de març o la ja retirada obligatorietat de la mascareta als carrers són dos exemples clars. Malgrat tot, és ara quan el Col·legi de Metges de Barcelona i una desena d'entitats de professionals de l'àmbit sanitaris demanen no frenar els fons estatals per fer front al coronavirus i enfortir el sistema actual.

"Ja hem arribat al control de la pandèmia"

En un comunicat oficial detallen: "Havent arribat a l’etapa de control de la pandèmia de covid-19, es fa imprescindible entendre i reconèixer que aquesta encara no ha acabat i que el sistema sanitari requereix reforços, tant pressupostaris com de recursos humans, per fer front a l’activitat habitual i per estar preparat per a noves onades o noves pandèmies". Per això, posen a disposició, especialment del Govern de la Generalitat, les ja conegudes des de fa temps 30 mesures per enfortir el sistema de salut, elaborat pel comitè d’experts, i consideren "alhora que es fa imprescindible i prioritari mantenir i consolidar la dotació de recursos econòmics addicionals per fer front a diversos reptes". Aquestes se centren, entre altres qüestions, en el model de finançament ja que asseguren que es disposa d’un sistema sanitari de cobertura universal, amb una àmplia cartera de serveis i amb nivells de qualitat elevats, "però es fa necessari millorar-ne el finançament i impulsar l’avaluació de les mesures i prestacions per millorar l’eficiència dels recursos pressupostaris".

"Atendre les seqüeles del virus"

Un altre dels requisits que demanen a crits és recuperar l’activitat assistencial no lligada pròpiament al coronavirus, a més de dur a terme campanyes de vacunacions, potenciar la salut mental i atendre les conseqüències i seqüeles de la covid-19, entre altres prioritats. I en una mirada de reptes immediats també exigeix afegir nous projectes transversals: "Pel que fa a la renovació estructural del sistema sanitari, cal tenir en compte la necessitat d’incorporar-hi no només més metges i infermeres, sinó també nous perfils professionals per enfortir àmbits específics com l’atenció primària, les urgències, la salut mental o la salut pública i per abordar la desburocratització de l’activitat dels professionals assistencials, tot mantenint l’imprescindible equilibri territorial per assegurar l’equitat per a tots els ciutadans". 

"Fons estatals no extraordinaris"

Un dels seus promotors, el president del Col·legi, Jaume Padrós, recorda que tota aquesta mena de carta als Reis que se sol·licita ja es recull en el mateix Pla de Salut 2021-2025 i si això no es produeix en un termini més o menys curt, "el sistema perilla". Una de les grans transformacions és passar a considerar els ja citats fons estatals com unes ajudes permanents, deslligades d'una partida extraordinària "perquè la pandèmia no s’ha acabat i, de l’altra, perquè ha evidenciat la necessitat de canvis urgents al sistema que caldrà finançar". El comunicat el comparteixen els següents col·legis:

  • Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya
  • Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
  • Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya
  • Col·legi de Podòlegs de Catalunya
  • Col·legi de Psicologia de Catalunya
  • Col·legi de Treball Social de Catalunya
  • Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya
  • Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya
  • Consell de Col·legis de Metges de Catalunya
  • Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya