El cervell de l'ésser humà passa per quatre fases mentre s'està adormint. Cronològicament, les tres primeres etapes entren dins de les denominades com de moviment ocular no ràpid o no REM.

La primera inclou el pas de la vigília al somni, i és quan el cos s'alenteix deixant enrere el seu ritme diürn i se sacseja per adormir-se. La segona fase comporta un son lleuger. La tercera, per la seva part, és més profunda i proporciona el tipus intens de descans que necessitem per sentir-nos renovats al matí.

Sofá

L'última fase és coneguda com a REM o de moviment ocular ràpid i correspon al moment en què els nostres cervells produeixen la major part dels somnis. Però qui no s'ha qüestionat alguna vegada perquè no som capaços de recordar aquests somnis la gran majoria de la vegades. O en quin moment oblidem el record dels somnis.

Ara, una nova investigació duta a terme amb ratolins ha revelat que la fase REM de son també comporta un període d'oblit actiu. Segons els científics a càrrec de l'estudi el més probable és que succeeixi per evitar-nos la sobrecàrrega d'informació. Però n'hi ha més; pel que sembla, les neurones responsables d'aquest oblit són les mateixes que ens ajuden a controlar la gana.

Aquestes noves troballes han estat publicades a la prestigiosa revista Science i són fruit de la investigació d'un grup de científics californians i japonesos. Durant l'estudi, els investigadors van voler examinar un grup de neurones properes a l'hipocamp. La raó d'investigar aquesta part del cervell era perquè allà es produeix l'hormona concentradora de melanina (MCH), una molècula que ajuda a regular tant el son com la gana.

Els científics ja sabien per investigacions anteriors que aquestes neurones productores de MCH romanen actives durant el son REM. Però els registres elèctrics de l'activitat del son en ratolins i els experiments que involucren el rastreig neuronal van revelar que aquestes neurones també envien missatges inhibitoris a l'hipocamp. I ja que l'hipocamp és clau per a l'aprenentatge i la memòria, els científics es van preguntar si aquestes neurones tenien una cosa per veure quant a preservar els records.

Dormint

Per esbrinar-ho, els científics van utilitzar l'ablació genètica en ratolins i van descobrir que anul·lar aquestes neurones millorava la memòria dels rosegadors. Les proves de memòria que van anar realitzant van mostrar que les neurones productores de MCH només afectaven la memòria quan havien estat alterades durant el son REM. Tanmateix, apagar aquestes neurones en altres etapes del sono durant la vigília no va semblar afectar la memòria dels ratolins.

Segons els científics, les seves troballes suggereixen que l'activació d'un grup concret de neurones durant la fase REM, controla si el cervell recorda nova informació després d'una nit de somni. Així, les neurones MCH ajuden el cervell a oblidar activament informació nova, que possiblement manqui d'importància.