Els experts han tornat a realitzar una advertència sobre aquest tema durant l'actual edició de FITUR: al ritme actual de despesa mèdica i farmacèutica i amb la població envellint a marxes forçades, cal buscar una alternativa, que passa per la prevenció i els tractaments naturals amb evidència científica. Els balnearis es configuren com una solució idònia amb les seves aigües mineromedicinals i els seus beneficis comprovats per la ciència. Són els centres mèdics del futur.

La ciència ha demostrat que les aigües mineromedicinals tenen efectes molt beneficiosos per tractar diferents malalties. Per exemple, les malalties respiratòries, per les seves propietats vasoactives i antisèptiques. També s'ha comprovat que alleugen el dolor i milloren considerablement la vida dels pacients amb fibromiàlgia. I que tenen una acció analgèsica, antiinflamatòria i antibacteriana en les persones que tenen malalties dermatològiques com la psoriasi o la pruïja. També es prescriuen per tractar malalties nervioses, i fins i tot s'utilitzen per a la medicina estètica.

Ja hi ha experts que apunten que aquest tipus de tractaments van guanyant adeptes i es convertiran en els centres mèdics del futur. La societat està envellint a un ritme vertiginós. Actualment, a la Unió Europea, una de cada 5 persones (19,2% de la població) és major de 65 anys, superant els 97,7 milions de persones. Les persones majors de 65 anys ja superen en més de 18 milions els joves menors de 15 anys. I amb el temps anirà a més. Es calcula que per al 2050, una de cada 3 persones serà major de 65 anys. Això tindrà greus conseqüències per a tota la població, entre elles el creixement de les despeses mèdiques i farmacèutiques. Els experts conclouen que al ritme actual, serà insostenible, per la qual cosa cal buscar noves fórmules per cuidar la salut. Entre elles, la medicina preventiva i els tractaments naturals amb evidència científica.

Precisament aquests aspectes són dos dels punts forts dels balnearis. Encara que, primer de tot, cal distingir. Per balnearis s'entenen aquelles instal·lacions que disposen d'aigües mineromedicinals de brollador, declarades d'utilitat pública i compten amb un servei mèdic especialitzat i instal·lacions adequades, segons el punt de vista tecnicosanitari, per dur a terme els tractaments mèdics que es prescriguin. És a dir, un spa que utilitza una aigua d'aixeta no és un balneari.

L'home porta utilitzant aquestes aigües des de fa milers d'anys, com ho demostren els vestigis trobats fins ara, tant de l'època romana com la musulmana. Es formen sota la superfície terrestre gràcies a la pluja que penetra a través de les esquerdes de la terra i es nodreix dels minerals que va trobant.

Hi ha diferents tipus d'aigües termals en funció de les característiques minerals: les ferruginoses, amb alt contingut en ferro i indicades per a anèmies i malalties hepàtiques, entre d'altres; les clorades, indicades per a afeccions de l'aparell digestiu i per a problemes dermatològics; les sulfuroses, riques en sofre que se solen recomanar per a patologies com la psoriasi i per a problemes respiratoris; les bicarbonatades, amb CO2, bicarbonat de sodi, calci, clor o sofre, que milloren el funcionament del pàncrees o les ensulfatades, que a més de sofre poden incloure sodi, calci, magnesi o clor i exerceixen una important acció antiinflamatòria i regenerativa.

Cada establiment ofereix una sèrie de tècniques que estan encaminades a prevenir, tractar i alleujar una malaltia, segons els determinen els seus equips mèdics. Poden aplicar-se via oral, tòpica i respiratòria, amb una temperatura, pressió de l'aigua i temps d'exposició determinada. Algunes de les més conegudes són els aerosols, banys turcs i oculars, aromateràpia, circuits termals, cures hidropíniques, dutxes escoceses, inhalacions, irrigacions, massatges, polvoritzacions, saunes, pediluvis...

Però, a més, compten amb un avantatge: estan ubicats en llocs de gran bellesa natural, amb la qual cosa a més de cuidar la teva salut, representen una bona opció per al lleure i el relax. Una combinació perfecta.