"El sistema internacional d’alertes no ha funcionat bé. En el moment de detectar que es començava a estendre el virus, s’han anat trencant els murs de contenció”, ha explicat l'exdirector de Sistemes de Salut de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i exassessor de l'expresident Barack Obama, Rafael Bengoa, en una entrevista al Preguntes Freqüents de TV3.

A més, també ha aprofitat per lloar altres estratègies que han seguit Austràlia o Corea del Sud durant aquesta segona onada, que segons ha manifestat "tenen més experiència que nosaltres". "El que han fet en aquesta segona onada és fer un confinament molt fort d'entre 5 i 6 setmanes, és a dir, repetir el que vam fer durant gairebé tres mesos aquí, però de manera més curta", ha explicat. "Després de controlar el virus de forma més radical amb nivells d'incidència de 50 per 100.000 estan veient que les economies podran obrir". I a més, ha subratllat que "són els únics que tindran un Nadal normal".

Malgrat tot, davant del confinament que s'ha adoptat ara, Bengoa ha assegurat que "és important no repetir la complaença del primer desconfinament quan acabem aquesta segona onada".

La vacuna hauria de ser obligatòria?

Sobre les vacunes, ha volgut remarcar que "l’any 2021 no ha de ser només per vacunar". "Ha de ser per reformar i modernitzar totes les estructures sanitàries per assegurar que no ens tornarà a passar res semblant”, ha detallat.

L'expert ha insistit, però, que no veu la necessitat de fer la vacuna obligatòria: “Quan comencem a donar les vacunes, hi haurà un esforç educatiu important. No veig per què hauríem d’entrar en una dinàmica d’obligar a posar-les”.