La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) calcula que al voltant del 50% dels locals de restauració i el 80% de nit hauran de tancar abans que finalitzi l'any si no reben cap ajuda pública. A finals de juliol, la Generalitat va ordenar que els negocis d'oci nocturn abaixessin la persiana per intentar contenir la pandemia de coronavirus. Ara bé, des de llavors, el sector, que dona 37.000 persones, ha denunciat que no poden fer front al cost econòmic que suposa mantenir els locals tancats. 

Aquesta situació, ha alertat Fecasaram, ha propiciat que s'hagin incrementat el nombre de preconcursos de creditors i les demandes de desnonament en l’oci nocturn. "La situació dels sectors de la restauració i l’oci nocturn és molt més que preocupant, atès que al no haver pogut treballar durant la temporada o fent-ho de manera molt limitada, sense rebre cap ajuda per part de l’administració, els ha condemnat a viure una situació de total desesperació", ha indicat l'entitat.

En el cas dels restaurants i bars una de les mesures que els està perjudicant, segons el sector, és el fet que hagin de tancar els negocis a tot tardar a la una de la matinada.

discoteca calella coronavirus - acn

Discoteca sense clients a Calella / ACN

Negociacions amb creditors

Davant aquesta situació, molts empresaris s'han acullit a la possibilitat de presentar el corresponent preconcurs de creditors abans del 30 de setembre. A més, han començat també les negociacions amb els seus creditors.

Tot i això, es preveu que la majoria de responsables de l'oci nocturn s'acollïin a la prerrogativa que els va concedir el de 28 d’abril i presentaran directament la sol·licitud de concurs voluntari de creditors abans del dia 31 de desembre de 2020, tal com s'indica en un comunicat de l'entitat. 

"La situació de la gran majoria dels empresaris del sector és dramàtica ara mateix ja que ha finalitzat la temporada sense haver pogut facturar o no haver-ho pogut fer amb unes mínimes condicions, pel que es veuen abocats a presentar un concurs de creditors", ha indicat Joaquim Boadas, secretari general i cap del serveis jurídics de Fecasarm. Per Boadas el "responsable màxim" d'aquesta situació és "l’administració, que va decidir tancar els locals o limitar-los l’horari dràsticament sense abans haver aprovat un pla d’ajudes".

La Fecasarm ha defensat en reiterades ocasions que l'oci nocturn no era un focus important dels contagis, sinó part de la solució, ja que amb el sector tancat ha comportat que s'hagin incrementat el nombre de festes il·legals. La federació ha habilitat una bústia virtual on es poden denunciar les celebracions privades que no compleixin la normativa i, en tan sols set dies, ja han rebut 16 denúncies.