Les autoritats franceses han anunciat aquest dilluns una sèrie de noves mesures restrictives a París i la seva regió, com a tancament de bars i limitacions en universitats i restaurants, en un intent de frenar l'expansió de la pandèmia de coronavirus, que ha col·locat la zona en alerta màxima. Les restriccions es posen en marxa a partir d'aquest dimarts i durant un període de dues setmanes com a mínim. 

Por a les UCI pel Covid-19

"En les pròximes dues setmanes, sabem que arribarem al voltant del 50% dels llits de reanimació ocupats pels pacients de Covid" , va declarar l'agència regional de salut (ARS) de l'Ile-de-France. “El tema principal és el dels recursos humans. Estem equipats amb respiradors, medicaments, protecció individual pels cuidadors però, òbviament, la pressió sobre els recursos humans és extremadament elevada ", va advertir Aurélien Rousseau, director general de l'ARS. Actualment el 36% dels llits de reanimació a l'Illa de França estan ocupats per pacients de Covid-19, el llindar crític s'estableix en el 30%. "És un augment que s'accelera setmana rere setmana", va advertir Rousseau.

Les mesures

Els bars tancaran a partir de dimarts a París i als barris interiors. Pel que fa als restaurants romandran oberts en les hores habituals amb un protocol sanitari reforçat, validat pel Consell Superior de Salut Pública. Entre les disposicions: una distància d’un metre entre cada taula, limitada a sis persones, anteriorment n'eren deu, i portar una màscara la major part del temps. Mesures que s'aplicaran a tota França si la situació ho requereix, com també passa a Marsella. 

Les piscines romandran tancades a París durant dues setmanes a partir del dimarts pels adults, però obertes als menors si és per escola o activitats lúdiques. Els clubs esportius i de fitness també estaran tancats. I celebracions multitudinàries com els casaments estaran meridianament prohibits. Només s'exceptuen els llocs culturals, com ara teatres, cinemes i museus.

L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, demana una revisió quinzenal de les mesures i l'esforç col·lectiu de totes les administracions locals per augmentar el control estricte i fer un seguiment exhaustiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat