Paraulògic, ha estat el joc per excel·lència de les sobretaules d'aquest Nadal i també del sofà per aquells que estaven confinats a casa per la Covid-19. Mentre que el cinema en català constata un ús mínim d'aquesta llengua amb polítiques poc atractives, trobem altres exemples que certifiquen l'interès pel català. El Paraulògic és un joc totalment gratuït que funciona a través d'un enllaç web i també per aplicació.

En els darrers quinze dies ha crescut la popularitat i s'ha constatat a través de twitter, on ha estat tendència, i amb més de 120.000 usuaris únics jugant cada dia. Un dels qui també s'ha enganxat és l'escriptor Màrius Serra: "Apoderat per la gana, sol·licito la màgia tuitaire per completar les 2 paraules que se'm resisteixen del Paraulògic d'avui", ha escrit a twitter.

Fins i tot l'Institut Català de la Salut recomana jugar-hi: "Si l’antigen és positiu i no tens símptomes, o aquests són lleus, el més lògic és que et quedis a casa (i si és negatiu, suma un altre ‘tuti’ però no te’n refïis".

Com funciona?

Es tracta de formar paraules amb unes lletres específiques. Les lletres es poden repetir i la del mig, marcada amb vermell, és obligatòria i ha d'aparèixer sempre en qualsevol paraula. Una altra norma és que les paraules han de tenir un mínim de 3 lletres. I dels verbs només s’admeten els infinitius (no les formes conjugades). En canvi, dels noms i adjectius s’admeten les formes masculina i femenina, no els plurals. No s’admeten noms propis; només paraules que figurin al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC). I el missatge “Incorrecte” no vol dir que la paraula sigui incorrecta; hi ha moltes paraules correctes que no tenen entrada pròpia al DIEC. Vol dir simplement que la paraula no s’ajusta a les regles del joc, això és tot.

D'altra banda, les paraules de 3 lletres donen 1 punt. Les de 4 lletres, 2 punts. A partir de 5 lletres, tants punts com lletres tingui la paraula. I cada joc inclou almenys un ‘tuti’ en què s’usen totes les lletres. Amb cada tuti obteniu 10 punts extra. També anima als seus usuaris fer créixer el joc i si hi ha alguna paraula que es recull al DIEC i encara no l'ha incorporat el joc, fer-la arribar a través de correu electrònic. L'endemà, el joc publica el resultat del dia anterior per si els participants no ho han pogut resoldre.

Els promotors

El joc és de la plataforma Rodamots, idea i coordinació de Jordi Palou i amb el programador Pere Orga.  És un joc de formar paraules inspirat en l'Spelling Bee del New York Times. Spelling Bee és un dels cinc jocs creats per l'equip de New York Times Games, on els jugadors intenten formar paraules a partir d'un conjunt de set lletres úniques mentre usen la lletra central almenys una vegada. És fàcil d'aprendre, però cal pràctica per dominar-lo.

Fotografia de portada: imatge del joc Paraulògic