El restaurant El Álamo d'Alcover tanca definitivament les seves portes després de 42 anys de negoci familiar. "No podíem continuar oberts, era enfonsar-nos més", explica la Míriam Claver, copropietària d'aquest negoci familiar, especialitzat en banquets i calçotades.

El tancament el van anunciar el dia de Sant Esteve a través de les xarxes socials, si bé l'establiment ja porta tancat des de mitjan octubre a causa de la crisi provocada per la Covid-19 i les contínues restriccions a l'hostaleria. Aquest i d'altres casos que ja han sortit a la llum només són "la punta de l'iceberg", avisa el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT), Francesc Pintado. Un 30% dels negocis, diu, podrien desaparèixer.

El 10 d'octubre passat el restaurant El Álamo d'Alcover, a l'Alt Camp, tancava portes i ja no les ha tornat a reobrir. Situat als afores del poble, es tracta d'un conegut establiment a la zona, referent en celebracions. Amb capacitat per a 1.600 persones, disposa de nou sales i una singular façana, que imita l'estètica d'un castell. Reformat l'any 2008, el local va ser fundat ara fa 42 anys.

"Profunda tristesa"

La família que regenta aquest històric establiment ha decidit abaixar la persiana definitivament, "envaïda per una profunda tristesa". Així ho feien saber a la seva clientela en un emotiu comunicat a través de les xarxes socials, difós durant aquestes festes. El Álamo no ha pogut aguantar els continus tancaments i restriccions decretades per al sector a causa de la pandèmia.

restaurant el alamo d'alcover ACN

Sala de banquets d'El Álamo d'Alcover / ACN

"Ens fa molta pena, i no sols afecta a El Álamo, és tot un sector el que està molt tocat; tant de bo això canviï, però nosaltres no podíem continuar més oberts, ens hauríem enfonsat massa", lamenta la Míriam Claver, copropietària del restaurant, un projecte familiar on "tanta dedicació i obstinació" hi han abocat. El gènere que guardaven a les càmeres l'han donat a menjadors socials.

 

"Fa vuit o nou mesos que advertíem que això passaria", assenyala el president de l'AEHT, Francesc Pintado. Segons l'entitat, "l'aplicació de mesures i la falta d'anticipació i d'ajudes directes al sector" s'està traduint en "ansietat, inquietud i necessitat" a les famílies que conformen el teixit hostaler de la demarcació.

"La punta de l'iceberg"

L'AEHT avisa que la situació és més greu del que sembla i que els empresaris que han anunciat que pleguen són només "la punta de l'iceberg". Amb la persiana abaixada molts encara no ho han fet públic, però ho faran. "Quan ens apropem a la nova realitat veurem que seran molts. Entre un 25% i un 30%", avisa Pintado.

El sector continua molest per la "falta de sensibilitat i d'anticipació" del Govern. "Quan hem vist que no feien canvis gairebé ho hem celebrat", admet Pintado sobre la darrera reunió del Procicat. "Cada vegada que hi ha rumors es tradueix en cancel·lacions de reserves i en nervis. Aquest ha estat el nostre dia a dia durant aquest any tan llarg i tan horrible", lamenta.