La pandèmia del coronavirus podria durar molt més del que tocaria per un motiu evitable. De fet, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) constaten que "durarà un any més del que seria necessari" perquè els països més pobres no estan rebent les vacunes que necessiten. D'aquesta manera, la crisi del coronavirus podria "prolongar-se fàcilment fins al 2022", segons el doctor Bruce Aylward, líder sènior de l'OMS. Menys del 5% de la població d'Àfrica ha estat vacunada, en comparació amb el 40% de la majoria dels continents. 

La idea de Covax era que tots els països poguessin adquirir vacunes, però la majoria de països del G7 van tirar pel dret i van començar a signar acords amb les diferents companyies farmacèutiques. La gran majoria de les vacunes contra el coronavirus s'han fet servir en països amb ingressos alts o mitjans. Àfrica només representa el 2,6% de les dosis administrades a escala mundial. 

Les dosis que no arriben

S'havien promès moltes dosis de la vacuna contra el coronavirus als països més pobres. Malgrat tot, només s'ha entregat una de cada set dosis de la vacuna, segons destaca un informe. De les 1.800 milions de dosis promeses per les nacions riques, només 261 milions (14%) han arribat als països amb ingressos baixos, segons l'anàlisi de People's Vaccinealliance, una coalició de grups que inclou Oxfam, ActionAid i Amnistia Internacional.

Així, gairebé un any després que les vacunes estiguessin disponibles per primera vegada, només l'1,3% de les persones que viuen a les parts més pobres del món estan completament vacunades. 

L'informe critica els països rics

El Regne Unit va prometre enviar 100 milions de dosis, però fins ara només n'ha entregat 9,6 milions, menys del 10%, segons l'informe. Canadà ha entregat 3,2 milions (8%) dels 40 milions promesos. Els Estats Units és el país que més dosis ha entregat, gairebé 177 milions. Malgrat tot, és només el 16% del que havia promès, perquè en total havia d'entregar 1.100 milions de dosis. 

Per altra banda, les farmacèutiques de Johnson & Johnson, Moderna, Oxford i Pfizer havien promès 994 milions de dosis a Covax, però només n'han entregat 120 milions (12%), segons destaca el mateix informe que recull el rotatiu britànic. 

Morts innecessàries

En aquest context, l'OMS ha advertit públicament que ha de ser una prioritat mundial administrar dosis als països en desenvolupament abans que s'acabi l'any. Malgrat tot, l'informe diu que les nacions riques estan treballant amb dades del 2022. L'OMS ja ha dit que aquests endarreriments provocaran morts innecessàries

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari realitza un test de detecció del coronavirus / Efe