Els Països Baixos han posat fi al seu estricte confinament pel coronavirus després de quatre setmanes de tancament, tot i que es mantindran algunes restriccions, segons ha anunciat divendres el govern. El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha anunciat que les botigues, perruqueries, clubs esportius i universitats podran tornar a obrir a partir d'aquest dissabte, mentre que restaurants, museus, teatres i cinemes romandran encara tancats. La flexibilització de les normes es produeix enmig de la pressió de les empreses i la indignació dels sectors de la restauració i la cultura. Però Rutte ha insistit que no es pot aixecar completament el confinament a causa de l'augment espectacular de les xifres de contagi amb l'òmicron. "Tot alhora no és possible, el risc és massa gran", ha assenyalat, però ha augurat que podria haver-hi una nova flexibilització de les normes a finals de mes.

El ministre de Salut, Ernst Kuipers, ha manifestat que el país ha arribat a una "nova fase de la pandèmia". Ha reconegut que molts ciutadans i empresaris estan angoixats pel confinament a tot el país, que era un cas excepcional a Europa. "Hem d'aprendre a conviure amb el virus", ha afegit Kuipers, però ha advertit que el risc de col·lapsar el sistema sanitari continua sent alt.

Creix el malestar

 

L'oposició a les dràstiques mesures ha crescut amb força durant els últims dies. Els propietaris de restaurants han anunciat protestes per dissabte i alguns tenen previst obrir de nou al servei malgrat que seguirà estant prohibit. Molts d'aquests comerços tenen el suport dels alcaldes. I a la localitat meridional de Valkenburg, prop de la ciutat fronterera alemanya d'Aquisgrà, moltes botigues i restaurants ja estaven oberts aquest divendres.

Algunes mostres de malestar han acabat en incidents i una dura intervenció policial, com mostra aquest vídeo que es va fer viral.

Després de la decisió del govern, les botigues tornaran a rebre clients fins a les 5 de la tarda cada dia. A més, els requisits de quarantena ja no s'aplicaran als qui hagin rebut una vacuna de reforç o s'hagin contagiat amb el coronavirus aquest any.

Fins ara només estava autoritzada l'obertura de supermercats i farmàcies. El confinament, que va començar el 19 de desembre, pretenia alleujar la pressió als hospitals. I malgrat els pics diaris de noves infeccions, el nombre de pacients als hospitals és cert que està disminuint.

Divendres es van registrar més de 35.000 nous contagis, més que mai. És a dir, més de 1.300 casos per cada 100.000 habitants en set dies.