La consellera basca de Salut, Nekane Murga, ha alertat la població que el fort increment de contagis en les últimes hores, amb 338 nous positius a Euskadi, posa en evidència que es tracta de la segona onada epidèmica del virus semblant a la del mes de març i "que no és possible una nova normalitat". Murga ha ofert una roda de premsa per analitzar l'evolució de la pandèmia al País Basc, on s'està registrant un repunt de contagis amb xifres que no es registraven des del 28 d'abril, quan es van comptabilitzar 392 casos.

Murga ha explicat que el Servei Basc de Salut està especialment preocupat pels contagis a grans ciutats com Bilbao (que acumula 126 nous casos), Barakaldo (28) i Vitòria (38) a causa de la gran mobilitat dels seus ciutadans, que es desplacen a segons habitatges, a altres territoris i a localitats costaneres i la capacitat del qual de transmetre el virus és més gran.

"Mateixa capacitat d'infectar que al març"

La consellera ha reconegut també que aquesta nova onada de contagis té diferències respecte a la de març perquè "ha iniciat la seva propagació amb menys força" i, davant l'ocorregut fa gairebé 5 mesos, "no s'han omplert els hospitals i les ucis" però ha deixat molt clar que "no hi ha motius per creure que el virus sigui més feble i menys letal". "Té la mateixa capacitat de propagació i d'infectar que al març", el "virus ens està guanyant terreny i dia a dia, setmana a setmana, està infectat a més persones" i, a més de "provocar la mort", deixa greus seqüeles com la fibrosos pulmonar, ha afirmat la consellera.

De fet actualment hi ha més de 2.000 persones amb la infecció activa a Euskadi, 57 d'elles ingressades als hospitals i 3 en la uci, per la qual cosa s'està fent un seguiment a més de 10.000 contactes estrets d'aquests positius, amb "pràcticament el doble de proves PCR que a Espanya".

El virus està en el lleure nocturn

La consellera ha posat en relleu que el virus està en el lleure nocturn, a les terrasses, als passejos de les zones costaneres i que la solució no passa per posar més multes o tallar accessos a zones on es concentren persones, perquè s'encomana a altres en excursions a la muntanya, en menjars i celebracions o en els desplaçaments a la feina.

Ha donat també per fet que en els propers dies hi haurà més hospitalitzacions perquè l'edat mitjana dels infectats ha augmentat respecte a juliol i alguns dels ciutadans d'entre 40 i 70 anys que contreguin covid-19 necessitaran atenció hospitalària.

Davant d'aquestes previsions, el Servei Basc de Salut està preparant plantes per atendre a malalts de coronavirus als hospitals de Basurto i Urduliz, a Bizkaia, ja que és el territori que concentra un major nombre de positius, encara que actualment la xarxa assistencial basca té capacitat per assumir aquest rebrota ja que els hospitals estan amb una ocupació del 40 %.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat