En paral·lel a la cursa per trobar la vacuna el més aviat possible, la realitat porta a una previsió sobre el temps que la nostra societat haurà de conviure amb la pandèmia del coronavirus i el seu risc de contagiar-se. El president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, en declaracions a Ràdio 4, ha estat franc: "Ens hem de preparar per un any i també en podrien ser dos".

Aquesta nova normalitat es pot traduir en rebrots puntuals com els de Lleida o Galícia i la necessitat d'estar mentalitzats per anar esquivant aquests punts calents del virus que s'aniran repetint a partir d'ara: "Ens hem de preparar per aquests eventuals rebrots, no es tractara d'una tornada sinó de petites tornades". Amb el brot a Lleida, s'ha posat de manifest que el canvi de condicions climàtiques i sense preservar les mesures de protecció, totes les conseqüències del coronavirus poden anar en augment.

Indignació dels sanitaris

Padrós també reclama ser més estrictes amb les normes i, sobretot, amb les sancions que l'estat ha d'imposar a aquells que se saltin les mesures: "Les lleis estan per complir-les. Ens emmirallem amb altres països que tenen menys regles sobre com actuar davant d'aquesta pandèmia però les ordenances que es dicten són d'obligat compliment i qui s'ho salta és sancionat".

Així doncs, apel·la a la responsabilitat personal perquè d'ella se'n deriven conseqüències col·lectives però també demana més rigor per part de les forces estatals per perseguir les actituds inadequades: "Alguns comportaments són sancionables".

Dos motius són els que incentiven fer aquesta reflexió a Padrós. D'una banda protegir els més vulnerables i de l'altra preservar el sistema sanitari: "El Col·legi de Metges ha elaborat un informe sobre les experiències apreses des del punt de vista de la gestió d'aquesta pandèmia que s'ha traslladat a la Conselleria de Salut perquè en tingui constància". Des de l'entitat, confirmen que faran públic el document demà dimarts.

A grans trets, es considera que el sistema li falta molta més robustesa i cal assegurar la seva millora ja que la "calma tediosa" que es viu ara fa preveure un risc de col·lapse: "La cantarella de que el nostre sistema sanitari és un dels millors del món ho és pel compromís dels seus treballadors. Però en cap cas pels diners i recursos que s'hi aboquen. Estem a la cua d'Europa com s'ha vist". Des del Col·legi avisen que els sanitaris arrosseguen cansament emocional i físic: "En una segona onada hi seran però l'estat ha de ser conscient de les condicions amb què arribem".

Fabricació d'EPIs

Per aconseguir millorar els errors del passat, un dels aspectes bàsics és trencar la dependència del sistema sanitari espanyol amb proveïdors exteriors. El principal lligam a trencar, per Padrós, és estar condicionat a no disposar de suficients sistemes de protecció: mascaretes però també bates i altres aspectes de protecció pels treballadors: "És important que el nostre país pugui fabricar els seus propis EPIs per no dependre de tercers". Per això reclama un canvi estructural radical i avisa: "La mortalitat per coronavirus semblarà petita però hem de pensar que ha irromput de forma sobtada". La concentració dels casos fa desbordar qualsevol previsió.

El Ministeri de Sanitat ha comptat 52.500 positius per aquest virus, seixanta en la darrera setmana. El personal sanitari representa el 21% dels qui han patit el coronavirus de la seva totalitat. Fins el 5 de juny, s'han registrat 63 morts. Per això, Padrós conclou que "el millor pel país és invertir en sanitat".