El Govern de Catalunya ha decidit aquest dissabte confinar els habitants de la ciutat de Lleida i de la resta de la comarca del Segrià —al voltant de 200.000, el 50% dels censats a la demarcació provincial— davant dels brots de coronavirus que s'han produït en els últims dies. La decisió no hauria d'alarmar ningú però tampoc no deixar ningú indiferent. Lleida serà el focus sanitari, polític i mediàtic en els propers dies i romandrà així amb una intensitat poc habitual a la comarca del Segrià.

La decisió del confinament, discutible com totes les que es produeixen en aquest àmbit, es pot donar per bona i encertada en vista de les dades d'increment dels contagis que s'han donat a conèixer a la zona dies després que a diverses comarques de l'Aragó es produïssin també brots de la malaltia. Lleida posarà a prova els protocols establerts per la Generalitat davant de la segona fase de l'evolució de la pandèmia i el seu resultat serà capital per a la tranquil·litat dels ciutadans molt més enllà de la comarca del Segrià.

Encara que és comprensible un cert relax de la ciutadania envers les relacions socials, és exigible que dins de les normes fixades que són permissives, com correspon a una societat madura com la catalana, es mantingui el màxim control possible i s'actuï complint les normes bàsiques fixades. Lleida no ha fet res pitjor que la resta del territori però el que allà ha succeït hauria de fer-nos reflexionar dels riscos, encara evidents i clars, que suposa abaixar la guàrdia.

En aquest sentit, a Barcelona s'han detectat brots als districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc. Encara que els percentatges són inferiors als de Lleida ha estat suficient perquè saltessin les alarmes ja que, a més del tema sanitari, hi ha l'inici de la campanya del turisme que el que menys necessita són males notícies. Perquè la preocupació a tot el món és molt alta i els ciutadans dels països que poden venir a Catalunya de vacances són molt sensibles. Així, la notícia del confinament del Segrià ja ha tingut una primera conseqüència; la ministra de sanitat de Bèlgica ha recomanat als seus ciutadans que, si viatgen a Catalunya, facin quarantena quan tornin al seu país mentre esperen els resultats de la prova del coronavirus.

Per tot això, no s'ha de descuidar l'àmbit sanitari però cal valorar també que qualsevol decisió contundent que es produeixi acaba tenint sempre conseqüències.