L'epidemiòleg Oriol Mitjà, que lidera el grup d'experts reclutats per la Generalitat per dissenyar el desconfinament a Catalunya, ha reconegut que la seva proposta de crear un passaport o acreditació immunitària individual "està verda i cal madurar-la", tot i que tècnicament és possible.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'investigador ha defensat el seu treball i el dels seus col·legues en l'elaboració d'un pla de desconfinament en cinc fases, que han desenvolupat per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, i ha indicat que "plantegem solucions, no quina ha de ser la gestió en detall" de la tornada a la normalitat de la societat, que han d'afrontar "persones amb poder de decisió".

L'acreditació immunitària "comporta consideracions bioètiques, com la privacitat i l'equitat" i evitar que se'n faci un mal ús, de manera que l'expert ha considerat que "cal madurar" aquesta proposta.

Segons la seva opinió, es trigarà "bastants mesos" a arribar a la cinquena fase del desconfinament, en què aquest expert preveu la concentració de més de trenta persones, com un concert o l'arribada massiva de turistes.

Mitjà, que també ha assessorat el govern de Canàries, ha recordat que amb el nivell de transmissió de virus de l'1%, situació en què ens trobem ara, serien suficients tres casos positius en una concentració multitudinària per produir un gran brot de la Covid-19.

L'epidemiòleg lidera un assaig clínic a la Fundació Lluita contra la Sida sobre la Covid-19 que es fa amb uns 3.000 voluntaris, entre persones positives en el test de PCR i altres que hagin tingut contacte amb algun pacient positiu, i li falten uns 150 voluntaris per finalitzar-lo.

Aquest assaig intenta comprovar si un medicament antiviral, la hidroxicloroquina, serveix per reduir la transmissió del coronavirus.