Denúncia al Servei Català de Salut i a Badalona Serveis Assistencials per confondre un càncer de boca amb una llaga, per la qual cosa el jutjat ha ordenat que l'indemnitzin amb 46.141 euros, també pel retard en el tractament que considera "inadmissible": "el tumor va créixer i van haver-li de tallar part de la llengua". A més, l'extirpació del tumor va provocar al pacient dificultat en la parla. Així i tot, el Servei Català de Salut es va negar a indemnitzar-lo.

El jutjat del contenciós administratiu 17 de Barcelona dona la raó al pacient i desestima la resolució, per silenci administratiu, del Servei Català de la Salut. El jutge conclou que és "evident" que el diagnòstic inicial "no va ser encertat", la qual cosa admet que pot estar justificat per la dificultat de detectar inicialment el tumor o per la possible confusió amb una afta lingual, però considera "inadmissible" la "demora" en la tramitació del seu cas i posterior intervenció."Els patiments del pacient haguessin pogut ser molt menors", reconeix el jutge.

Reprogramació de visita

El jutge apunta que una intervenció més ràpida hagués comportat menys conseqüències per a l'home, a qui van haver d'amputar-li part de la llengua per deixar-lo net de càncer.

El pacient va acudir el maig del 2016 a l'ambulatori per molèsties a la llengua, davant el que la doctora de família li va receptar una pomada per una llaga i li va programar una visita de control per al juliol amb el servei de Dermatologia de Badalona Serveis Assistencials, que la va posposar fins al novembre. Tanmateix, el pacient va tornar a l'agost al CAP i la doctora li va dir que tramitaria la seva visita a l'especialista de forma urgent.

S'agreuja la situació

No obstant això, des del servei de Dermatologia el van trucar i li van anul·lar la visita indicant-li que ja l'avisarien del dia de la visita, sense que els mesos posteriors es produís la indicada reprogramació de la visita. 

Davant aquesta situació, en comprovar que tenia un bony molt molest i cada vegada més gran, va acudir el 23 de novembre del 2016 a urgències de Badalona Serveis Assistencials, que el va derivar a l'Hospital Germanes Trias i Pujol de Badalona, on el 19 de desembre van comprovar que tenia un carcinoma de 16 mil·límetres d'ample i 10 de llarg, que li van extreure el 17 de gener del 2017.
 

"Pèrdua d'oportunitat"

Així doncs, el jutge ressalta en la seva sentència que en l'àmbit sanitari els estàndards mínims exigibles no són els d'obtenir en tot cas la curació del malalt, ja que ningú la pot assegurar, sinó aplicar al pacient els coneixements i mitjans tècnics acceptats per l'estat de la ciència i tècnica que es considerin apropiats.

En aquest cas, destaca que entre la primera visita i el diagnòstic correcte van transcórrer quatre mesos i fins a la cirurgia sis mesos, la qual cosa, com denuncia el pacient, representat per l'advocat Javier Aranda, suposa una "pèrdua d'oportunitat" per realitzar una intervenció quirúrgica molt menys agressiva i amb seqüeles menors".

"No existeix cap justificació a la circumstància que la derivació al servei de dermatologia es demorés des del mes de juliol al de novembre. Tampoc existeix cap justificació a la circumstància que la segona derivació, amb caràcter urgent, fos simplement anul·lada, sense donar nova hora ni explicació de cap mena", exposa la sentència.

 

Imatge principal: Sala d'espera d'un Centre d'Atenció Primària / ACN