El coronavirus ja ha arribat als sis mesos des de que es va donar a conèixer, per primera vegada, a Wuhan. Mig any després, les teories sobre el seu origen encara no són determinants. Per això, l'Organització Mundial de la Salut ha anunciat que enviarà un equip d'experts a la Xina aquest proper cap de setmana per "preparar plans científics amb els homòlegs xinesos" amb la finalitat d'identificar la font zoonòtica de la malaltia. Des dels Estats Units, aquesta ha estat una de les batalles permanents que Donald Trump ha mantingut amb Xi Jinping: el govern americà es nega a creure's que aquest virus sorgís d'un mercat d'alimentació i posen el focus en un laboratori proper.

Més enllà de l'ubicació també serà bàsic determinar si aquest virus recau en un animal, la teoria més repetida és la dels ratpenats. D'altres, defensen que tot forma part d'un experiment de laboratori. Sigui com sigui, falta transparència i coneixement del virus i la malaltia que ha desenvolupat. La cursa per tenir la vacuna i ampliar els seus coneixements és bàsic per preveure la situació sanitària i econòmica dels propers mesos. L'OMS preveu que els experts acabaran desenvolupant l'abast del focus inicial a partir del que consideren que és tota una "missió d'àmbit internacional". La teoria de la que parteixen és entendre com va saltar "la malaltia d'animals a humans".

Encara no s'ha assolit el pic

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, continua donant un bany de realitat cada vegada que surt a parlar en una conferència: "El brot s’està accelerant i clarament no hem assolit el pic de la pandèmia". Ara bé, el nombre de morts s'ha anivellat globalment i destaca els progressos d'alguns països. A grans trets, recorda: "Es van trigar dotze setmanes perquè el món arribés als 400.000 casos. Mentre que durant el cap de setmana es van produir els mateixos a tot el món. I ara ja parlem d'11,4 milions de contagis i més de 535.000 vides perdudes".