L'Organització Mundial de la Salut es manté ferma en el debat sobre la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. El director executiu d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Bruce Aylward, aposta per seguir "augmentant la investigació científica" abans de decidir definitivament si és aconsellable administrar (o no) una tercera injecció.

Aquestes declaracions arriben després que aquest dijous Israel es convertís en el primer país a inocular la tercera dosi. Destinarà aquesta injecció a la població major de 60 anys. Aylward es manté ferm i ha sostingut que és "molt important" analitzar prèviament si les dosis que actualment es subministren i es recomanen per a cada vacuna deixen de ser efectives davant d'algunes variants del coronavirus i pel pas del temps i l'efecte que té per prevenir hospitalitzacions, morts i malalties més greus.

L'expert de l'OMS ha declarat que "totes les vacunes disponibles semblen tenir un impacte contra les malalties greus i també s'està observant que la immunitat sembla ser molt forta. La primera prioritat ara és aconseguir que les persones tinguin les dosis que es necessiten de cada vacuna i, particularment, les persones majors i aquelles amb comorbiditats".

S'arribaran als 200 milions de contagis en dues setmanes

Per la seva banda, el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat de la dispersió de la variant Delta i de la seva major transmissibilitat. Alhora, el director de l'OMS ha explicat que calculen que s'arribarà a la xifra dels 200 milions de persones contagiades a tot el món en les properes dues setmanes. Per a Tedros, "la pandèmia acabarà quan el món decideixi posar-li fi i això està en les nostres mans perquè tenim totes les eines de prevenció, test i tractaments".

El màxim dirigent de l'organisme ha detallat que a cinc de les sis regions de l'OMS les infeccions s'han disparat un 80% en les últimes quatre setmanes per la variant Delta, que ja està present a 132 països. Paral·lelament, Tedros ha avisat d'aquest increment dels contagis perquè "també és causat pels contactes socials, la relaxació de mesures de salut pública i l'ús poc equitatiu de les vacunes contra la covid-19".

D'altra banda, l'objectiu de l'OMS és que, a finals de setembre, el 10% de la població mundial estigui vacunada i que s'assoleixi el percentatge del 70% a finals de 2022. Ara bé, aquesta xifra sembla llunyana avui dia, atès que menys del 25% dels estats han aconseguit vacunar el 40% dels seus ciutadans. En part, el director de l'OMS atribueix aquestes estadístiques al fet que hi ha un "repartiment desigual" de les vacunes entre els països: "Menys del 2% de les dosis han estat repartides a l'Àfrica".

 

Imatge principal: El director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una roda de premsa. Organització Mundial de la Salut.