Les mesures urgents per fer front al risc de rebrots de la Covid-19 a Catalunya ha entrat avui en vigor. El DOGC ha publicat a primera hora la modificació de la llei de Salut Pública del Govern, en què s'inclou un nou apartat que faculta les autoritats sanitàries per limitar l'activitat, el desplaçament de les persones i la prestació de serveis en determinats àmbits territorials en cas de situacions de pandèmia. Segons l'Executiu, l'adopció d'aquestes mesures té com a objectiu garantir el control dels contagis i protegir la salut de les persones. 

Un altre dels punts que inclou el text aprovat aquest vespre per l'Executiu és que sempre que sigui possible la resolució formularà recomanacions a seguir per evitar riscos de contagi i en cas que se n'estableixi l'obligatorietat s'haurà de fer constar expressament. Així mateix, la resolució també haurà d'indicar si hi ha o es mantenen serveis essencials, així com la seva durada, que en principi no haurà de ser superior als 15 dies, excepte si es justifica un període més llarg.

 

Nous indicadors i serveis essencials

El nou decret llei de Salut Pública inclou nous indicadors i les professions que es consideren essencials en cas que es decreti un nou estat d'alarma. Els indicadors recullen el ventall de normes que cal aplicar si es desenvolupa una futura emergència sanitària. Són consells generals de salut pública -com rentar-se o higienitzar sovint les mans, tossir i esternudar al colze, portar mascareta per protegir-se i protegir la resta o no tocar-se la cara- però també sobre com identificar contactes, proves diagnòstiques, aïllament i quarantena, desplaçaments territorials i personals. 

"La pandèmia del Covid-19 s'ha configurat com una amenaça mundial que requereix una actuació decidida dels diferents estats i les administracions públiques, especialment atenent a les incerteses que crea el desconeixement d'aspectes bàsics de la malaltia i dels seus canals de contagi, mutacions del virus que es produeixen, nous canals de contagi i increment del nombre d'asimptomàtics que, amb infectats pel virus, traslladen la malaltia", contextualitza l'escrit. 

La situació inèdita de l'estat d'alarma ha dut el Govern a requerir actuacions per evitar o minimitzar un risc per a la salut, sospesar les alternatives tenint en compte l'avaluació del risc i la selecció i l'aplicació de les mesures de prevenció i control més adequades, a més de les reglamentàries. Al mateix temps, tot i que el marc temporal de la pandèmia s'estableix a llarg termini, considera necessari establir noves estratègies pels diferents moments epidemiològics, en forma de nivells d'alerta, ser capaços de adoptar mesures d'intervenció immediata per evitar riscos de transmissió comunitària.  

Capacitat d'anticipar-se

Totes aquestes mesures garanteixen que els drets de les persones no es vegin afectats i les mesures s'ajustin territorialment al mínim àmbit necessari per ser efectius, segons l'Executiu. També, es preveu que les mesures concretes que s'hi apliquin es puguin graduar en funció de l'evolució dels indicadors.

Amb aquest decret, el Govern ha volgut "reforçar la seguretat jurídica" a les decisions que pugui prendre l'Executiu i les autoritats sanitàries després que aquest diumenge a la nit la jutgessa no ratifiqués el confinament dictat per l'Executiu. En aquest sentit, el Govern recorda que en altres comunitats, com Galícia i el País Basc, "s'han restringit drets fonamentals, com el dret de sufragi, sense que cap jutge hagi dictat que per fer això es necessita declarar de nou l'estat d'alarma".

Després de l’aprovació d’aquest decret llei, aquest dimarts es dictarà una nova resolució amb mesures específiques per a la comarca del Segrià. Així mateix, es demanarà un altre cop autorització judicial al jutjat contenciós administratiu de Lleida per donar tota la protecció legal a les mesures que s’han adoptat.