Les autoritats sanitàries han assegurat en nombroses ocasions de la importància de la vacunació per fer front el virus de la covid. Ara, un estudi italià revela que el risc de mort per covid és nou vegades més alt entre les persones no vacunades. També estableix que el risc d'ingrés a les Unitats de Cures Intensives (UCI) és 16 vegades més alt pels que rebutgen vacunar-se. Aquest estudi es basa en un document que recull la incidència de casos diagnosticats a la població italiana en els últims 30 dies tenint en compte la població no vacunada.

La taxa d'hospitalització dels no vacunats mostra que és unes set vegades superior a la dels vacunats amb un cicle complet de menys de cinc mesos i sis vegades superior als vacunats amb cicle complet superior a cinc mesos. Analitzant el nombre d'ingressos a les UCI i defuncions en les persones de més de 80 anys s'observa que, en un determinat període,  la taxa d'hospitalitzacions a les UCI de no vacunats és aproximadament nou vegades més alt que la de les vacunes de cicle complet durant cinc mesos.

Morts evitades

De fet, segons les dades que va compartir la Comissió Europea, Espanya seria el tercer país on s'han evitat més morts de coronavirus gràcies a la vacuna: un total de 34.032 vides.

La campanya de vacunació va començar la campanya de vacunació de manera conjunta a tots els països de la Unió Europea el de desembre de l'any passat. En aquest context, Espanya lidera el rànquing després d'Itàlia (60.898 morts) i França que se situa en segona posició (47.681).

En quarta posició hi ha Romania amb 30.250 i Hongria en cinquena, amb 20.437 morts evitades. Segons les dades que ha fet públiques l'organisme europeu, el país on s'han aconseguit evitar menys morts és Malta amb 305.

80% de vacunats

Espanya té una taxa de vacunació del voltant del 80%, és a dir, una gran majoria de la població ha rebut la pauta completa de la vacuna del coronavirus. En aquest context, es troba al costat dels països europeus amb una taxa de vacunació més alta, com Portugal, que té al voltant del 87,8% de la població vacunada, mentre que a Itàlia el percentatge és del 72%.

Altres països on aquesta nova onada del coronavirus està afectant de ple, com Regne Unit, Alemanya o Àustria, que es va convertir en el primer país europeu en tornar a imposar confinaments, la taxa de vacunació és més baixa. Es parla d'un 67,9%, 67,8% i 65,6% respectivament. 

La variant òmicron

Ara bé, és cert que l'arribada la variant òmicron ha fet despertar totes les alarmes, ja que es desconeix l'efecte que la vacunació pot tenir a l'hora d'impedir el contagi del virus. El ministeri de Sanitat ja va advertir, la setmana passada, que augmenta l'evidència que la nova variant escapi de la resposta immunitària, tant l'originada per variants prèvies, com la que proporciona la vacuna.

Aquest fet s'explicaria perquè la variant òmicron "és la més divergent genèticament" de les que s'ha detectat durant la pandèmia, la qual cosa "planteja una gran preocupació que pugui estar associada amb una reducció significativa en l'efectivitat de la vacuna i un major risc de reinfeccions". Ho estableix l'informe, signat pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), dirigit pel doctor Fernando Simón. 

 

Imatge principal: Pla detall d'una persona ingressada en un hospital / Unsplash