Un nou fàrmac dobla el temps de supervivència de les dones amb càncer de mama vinculat a les hormones, un 70% dels casos que es diagnostiquen. El medicament, que porta per nom Verzenios, ja té l'aval de l'Agència Europea del Medicament i entra per la Seguretat Social des del mes de maig, segons ha avançat El Periódico. En el seu desenvolupament hi han treballat, entre d'altres, investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

El nou fàrmac oral per al càncer de mama localment avançat o metastàtic, desenvolupat a partir de la molècula abemaciclib, duplica la supervivència de les pacients que han seguit prèviament amb tractaments hormonals. Els assajos clínics, en què han participat 200 pacients catalanes, van demostrar que el temps que passa fins que el tumor creix o avança passa dels 14,8 mesos als 28,2. El tractament amb abemaciclib, registrat per la farmacèutica Lilly Espanya, és diari, en dues dosis.

Meritxell Bellet, oncòloga de la unitat de càncer de mama de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, explica a El Periódico que aquest tractament és un pas cap a la "cronificació" del càncer de mama hormonodependent, si bé la supervivència en aquesta malaltia "continua estant amenaçada". Bellet explica que és la primera vegada que veu un canvi radical en el control del càncer de mama hormonodependent, que representa un 70% de tots els tumors de mama, quan el fàrmac s’aplica en fases inicials de la malaltia metastàtica.

Metàstasi

El càncer de mama es pot disseminar a altres parts del cos a través dels teixits normals pròxims o a través del sistema limfàtic i sanguini. Pot fer metàstasi als ossos, els ganglis limfàtics, els pulmons, la pleura, el fetge i, fins i tot, el cervell.

El 30% de les dones amb càncer de mama hormonodependent acaben recaient una dècada després del primer diagnòstic. Per prevenir-ho, és important mantenir el tractament hormonal fins als 10 anys en els casos de més risc.