L’Hospital de la Vall d’Hebron ha participat en el desenvolupament d'un nou fàrmac per combatre el càncer de pròstata metastàtic avançat. L’assaig clínic demostra que l'oloparib, que s'utilitza habitualment el tractament d'alguns subtipus de càncer de mama, d'ovari o de trompes de Fal·lopi, pot augmentar la supervivència dels pacients amb càncer de pròstata avançat.

 Aquesta mena de càncer, ara per ara, és incurable quan es produeix metàstasi en altres òrgans, però s'ha demostrat que la teràpia amb olaparib millora la taxa de supervivència comparada amb altre medicaments que s'usen en el tractament estàndard per al càncer de pròstata metastàtic avançat. L'èxit de l'assaig ha suposat l’aprovació per part de l'Administració de Medicaments i Aliments dels EUA (FDA) per al tractament d'aquest tumor.

Augment supervivència

A l'assaig clínic, promogut per Astra Zeneca i Marck,  hi van participar un total de 387 pacients amb càncer de pròstata metastàtic avançat, 256 pacients van ser tractats amb olaparib, mentre que 131 van ser tractats amb tractament hormonal. Tots els pacients ja havien rebut un tractament hormonal prèviament. Els resultats van mostrar que la mitjana de supervivència va augmentar i va passar de 14,7 mesos en el tractament estàndard a 19,1 mesos entre els pacients tractats amb olaparib, fet que suposa una reducció del risc de mort del 31%.

Joaquin Mateo Vall d'Hebron

Dr Joaquín Mateo, segon autor de l'estudi sobre l'oloparib / Vall d'Hebron

“Els resultats d'aquest assaig clínic són tan rellevants que l’FDA ja ha autoritzat l'ús de l’olaparib per al tractament de càncer de pròstata metastàtic avançat i s'espera que el dictamen de l'Agència Europea del Medicament faci el mateix al llarg de les properes setmanes”, explica el Dr. Joaquín Mateo, segon autor d'aquest estudi.

Aquest assaig clínic, en què ha tingut un paper destacat el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, ha suposat un segon canvi en el tractament estàndard dels pacients de càncer de pròstata. Des d'ara, les guies clíniques internacionals com la de l'ESMO, l’NCCN i l'Associació d'Urologia Americana recomanen la seqüenciació genòmica dels tumors de pròstata en els casos de malaltia avançada per detectar quins pacients es podrien beneficiar d'aquest tractament i dur-ne a terme un maneig clínic més precís.